Top 10 nacionalnih parkova Nemačke

Top 10 nacionalnih parkova Nemačke

Volite prirodu i  hoćete da posetite spektakularne pejzaže? Razmislite o Nemačkoj. Možete odmah bukirati jeftinu avionsku kartu iz Niša ili Beograda i već ste na korak od zemlje prirodnih čuda. Nemačka nema samo strance već i netaknutu prirodu i ukupno 16 nacionalnih parkova!

U ovom postu pripremili smo Vam Top 10 listu najlepših nacionalnih parkova Nemačke.

Mesto broj 10: Donja dolina Odre

Kao što naziv već kaže ovaj nacionalni park nalazi se na reci Odri na severoistoku Brandenburga. Prostire se na preko 10.000 hektara i sa poljskim nacionalnim parkom čini jednu celinu. Ovde možete naići na listopadne šume i poljske stepe.

Highlight: Vožnja kanuom rukavcima reke Odre

https://www.nationalpark-unteres-odertal.de

#nationalparkunteresodertal

Mesto broj 9: Jasmund

Prelep i beo: Jasmund se nalazi na najvećem nemačkom ostrvu Rügen u Baltičkom moru.  Predeo obuhvata pretežno krečnjačke stene i strme obale. Neverovatne litice predstavljaju pravu turističku atrakciju.

Highlight: Königsstuhl

http://www.nationalpark-jasmund.de

#jasmund

Mesto broj 8: Müritz

Područje hiljadu jezera, kako se još naziva regija Meklmeburg čiji nacionalni park Müritz predstavlja deo jezerske oblasti, od izuzetne je važnosti za velike ptice. Müritz je najveće jezero i poznato je po tome što jedino na ovom mestu ždralovi i orao ribar polažu jaja.

Highlight: Müritzhof sa pogledom na jezero i Müritz šuma

http://www.mueritz-nationalpark.de/

#müritznationalpark

Mesto broj 7: Hamburški priobalni plićaci (nem. Wattenmeer)

Nacionalni park „Hamburški prioblani plićaci“ ili „Vadensko more“ oduševljava netaknutom prirodom. Predstavlja najmanji nacionalni park od ukupno tri Vadenskih nacionalnih parkova. Svi su karakteristični po plimama i osekama koji za sobom ostavljaju mulj, školjke i rakove.

Highlight: Šetnja plićacima i potraga za ćilibarom

https://www.nationalpark-wattenmeer.de/hh

#wattenmeernationalpark

Mesto broj 6: Bavarska šuma

Bavarska šuma je prvi nacionalni park u Nemačkoj. Preko 500 kilometera markiranih pešačkih staza i 200 kilometara biciklističkih staza oduševljavaju posetioce ovog nacionalnog parka čija je filozofija „preupstimo prirodu samoj sebi.“ Osim toga ovde se nalazi jedini evropski kamp u divljini za sve avanturiste koji žele osećaj potpune divljine. U Bavarskoj šumi se  dobro osećaju ris, vidra, crna čaplja, tetreb i mnogi drugi šumski stanovnici.

Highlight: Staza Baumwipfel

https://www.ferienregion-nationalpark.de/

#bayerischerwaldnationalpark

Mesto broj 5: Harz

U centralnoj Nemačkoj nalazi se nacionalni park Harz, jedinstveni predeo najsevernije planine u Nemačkoj. Inače ime Harz je na starom visokom nemačkom značilo šuma. Kontroverzni vrh Brocken važi za misteriozno mesto na kome se duga može videti u obliku pravog kruga, te otuda od vajkada kruže legende o vešticama i demonima. Zahvaljujući ovoj neobičnoj pojavi i legendama koje su kružile u ovom kraju planinu Harz i Brocken proslavio je Goethe u svom kapitalnom delu Faust. Valpurgijska noć je festival koji se i dan danas obeležava i slavi tako što se muškarci i žene prerušavaju u demone i veštice i plešu.

Highlight: Brocken

https://www.nationalpark-harz.de/de/startseite/

#harznationalpark

Mesto broj 4: Saksonska Švajcarska

Čudnovate formacije stena, kanjoni, bistri potoci i romantične šumske staze čine dobrim delom ovaj neverovatni nacionalni park u Saksoniji jednim od najlepših pejzaža u Evropi. Malerweg ruta predstavlja jedan od najživopisnijih planinarskih staza. Na peščanim stenama Elbe govori se da je nastala disciplina free style climbing.

Highlight: Fomracije peščanih stena

https://www.nationalpark-saechsische-schweiz.de/?lang=en

#sächsischeschweiznationalpark

Mesto broj 3: Eifel

Rečima surov i divlji može se opisati nacionalni park Eifel u Severnoj Rajni Westfaliji. Brojni opsetioci primamljeni su netaknutom prirodom i fascinantnim bukovim i hrastovim šumama. U proleće se gotovo ceo park pretvori u divlje žute narcise dok tokom cele godine broj životinjskih i biljnih vrsta stvara zadivljujući i nezaboravni doživljaj prirode.

Highlight: Wildnis-Trail

https://www.nationalpark-eifel.de/de/

#eifelnationalpark

Mesto broj 2: Berdechsgaden

Berdechsgaden je jedini alpski nacionalni park i spada u nasjtarija zaštićena područja u oblasti Alpa. Prepoznatljiv je po neverovatnim alpskim pašnjacima, vrhovima i očaravajućim planinarskim stazama. Šetnjom kroz nacionalni park imaćete osećaj da šetate kroz raj prirode. Stenoviti predeli, glečerske površine i površine prekrivene klekom upotpuniće uz malo sreće alpski mrmoti i divokoze.

Highlight: Dvorac Berdechsgaden, rudnim soli i terme na Vacmanu

https://www.nationalpark-berchtesgaden.bayern.de/

https://www.instagram.com/p/Bim6pufHfJk/

Mesto broj 1: Hainich

Hainich se nalazi u Türingen-u predstavlja najveće povezano područje listopadnih šuma u Evropi, te tuda naziv „prašuma usred Nemačke“. U centralnoj Nemačkoj oko grada Eisenach-a i tvrđave Wartburg u kojoj se Martin Luther sakrivao, ovo listopdno šumsko pordučje idealno je stanište za brojne insekte, gljive i mahovine. Dugim šetnjama po mnogobrojnim označenim stazama mogu se sresti retke životinje kao na primer divlje mačke i retke vrste slepih miševa. Hainich je predeo izuzetnih prirodnih odlika i predstavlja idealan spoj prirode, kulture i aktivnosti za malade i stare.

Highlight: Baumkronenpfad (staza iznad vrhova krošnji), hiljadugodišnji hrast Betteleiche, Wartburg

https://www.nationalpark-hainich.de/

#hainichnationalpark

Šta se Vama najviše dopada?

Pišite nam u komentarima.

Podelite ovaj post:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Slični Postovi

0 0 Ocena
Ocenite članak
Pretplati se
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Povratna Informacija
Pogledaj sve komentare

Zadnji Postovi

Mein und Dein - Kursevi Nemačkog Jezika
0
Mi cenimo vaše mišljenje - Ocenite članak i ostavite svoj komentarx
()
x