Prvi maj, Valpurgijska noć i Majsko drvo

Prvi maj, Valpurgijska noć i Majsko drvo

Da li ste znali da Prvi maj nije samo praznik rada? Ovaj dan se povezuje sa različitim verovanjima i obeležava se u mnogim zemljama iz različitih razloga.

U Italiji se smatra da je 1. maj najsrećniji dan u godini.

Kelti i Stari Sloveni su 1.maj smatrali najznačajnijim danom u godini. Tada se od bogova traži blagostanje, uspeh u lovu i ribolovu, sreća, zdravlje i dobra žetva.

Englezi 1. maja slave rođenje Robina Huda, čuvenog zaštitnika siromašnih.

A kako je to u Nemačkoj?

Valpurgijska noć (Walpurgisnacht)

Dok u velikom delu Nemačke na trgovima i oko vatre na proplancima plešu i stari i mladi, na planini Harc u centralnom delu zemlje, oko vatre okupljaju se „veštice”.

Mogu zamisliti uzbuđenje i radost svih prisutnih!

Žene premaskirane u veštice okupljaju se na Brokenu, najvišem vrhu ove planine. Plesom oko velike vatre zapravo oponašaju verovanja iz drevnog germanskog folklore. Po njemu se prilikom smene zime i proleća zli duhovi okupljaju na vrhu te planine, dok žitelji pale veliku vatru kako bi ih oterali.

Volela bih da budem deo te magične atmosfere. Vatra, ples, energija…

Ova takozvana Valpurgijska noć (Walpurgisnacht ) predstavlja i sećanje na Svetu Valpurgu. Ova katolička misionarka i svetica nema veze sa vešticama, već se samo 1. maja, prema katoličkom verskom kalendaru, obeležava njen dan.

Međutim, od 17. veka pagansko verovanje da se u noći pred 1. maj okupljaju veštice povezano je sa imenom ove svetice, a ceo običaj, ne samo da je Gete opisao u „Faustu”, već je i postao deo popularne kulture.

Majsko drvo (der Maibaum)

Majsko drvo je ukrašeno stablo drveta, najčešće smreke (die Fichte).

Ukrašeno drvo postavlja se na upadljivo mesto gde ostaje do kraja meseca ili do jeseni.

Ceremonija postavljanja drveta je glavni dogadjaj, koji svi nestrpljivo iščekuju. A najzanimljivije je to što meštani susednog sela to stablo mogu i ukrasti, pa meštanima ne preostaje ništa drugo nego da ga čuvaju cele noći.

Možda ste u filmovima videli tradicionalni ples oko majskog stuba. U ranom srednjem veku u mnogim regionima današnje Nemačke ljudi bi noću između 30. aprila i 1. maja odlazili u šumu i igrali kolo oko majskog drveta.

Drvo (ili drveni stub) bi okitili raznobojnim krpicama, vencima i igrali bi oko njega prizivajući šumske vile.

Ovaj običaj je čest u mnogim regionima Nemačke a posebno u Baden- Virtenmbergu, Bavarskoj i u Austriji.

Više o ovom običaju mložete pročitati ovde.

Završna reč

Nemci ove godine neće imati Valpurgijsku noć, a ni postavljanje majskog drveta. Sve proslave i sva okupljanja su kao i kod nas otkazana.

A i mi smo otkazali planiran prvomajski uranak. Ne preostaje nam ništa drugo nego da u dvorištu ili na terasi raspalimo roštilj.

Ipak je Prvi maj.

(Povratak na blog)

Podelite ovaj post:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Slični Postovi

0 0 Ocena
Ocenite članak
1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Inline Povratna Informacija
Pogledaj sve komentare

Zadnji Postovi

Spaced Repetition System - Efikasan način za učenje reči

Spaced Repetition System – Efikasan način za učenje reči

Učenje novog jezika može biti izazovno, ali redovno ponavljanje je ključno za zadržavanje novih reči i fraza u dugoročnoj memoriji. Spaced repetition system ili sistem sa određenim raspored ponavljanja je jedan od najefikasnijih načina da poboljšate svoje učenje nemačkog jezika.

Najbolji udžbenici za nemački jezik od nivoa B2 do C2

Najbolji udžbenici za nemački jezik od nivoa B2 do C2

U ovom tekstu predstavljamo vam najbolje udžbenike za učenje nemačkog jezika od nivoa B2 do C1. Kvalitetni udžbenici su neophodni za dalje usavršavanje jezika, a mi smo izdvojili tri najbolja po našem mišljenju.

Mein und Dein - Kursevi Nemačkog Jezika