Učenje nemačkog jezika u prevozu – Praktični saveti iz života

Učenje nemačkog jezika u prevozu - Praktični saveti iz života

“Mrtvo vreme” idealno je za učenje jezika i obnavljanje reči. Pod tim podrazumevamo vreme dok na primer čekamo autobus, dok smo u toaletu ili u prevozu. 

U ovom članku pisaćemo o tome kako možete učiti nemački jezik u prevozu i daćemo Vam detaljne i praktične savete. U stvari predstavićemo Vam tehnike baš tako kako i mi sami radimo na jeziku. 

Naravno, ne zaboravite da podelite i Vaša iskustva sa nama dole u komentarima, jer uglavnom svi mi prolazimo kroz približno iste faze dok učimo strani jezik.

Dve mogućnosti za učenje nemačkog u prevozu 

U globalu razlikujemo učenje koje se bazira na gotovim, unapred pripremljenim sadržajima i učenje koje se zasniva na temama koje smo sami odabrali na osnovu našeg interesovanja. 

Predefinisani kursevi:

Prednosti

  • Didaktički pripremljeni
  • Sve nam je dato, treba samo da pratimo

Mane

  • sadržaji su uglavnom manje zanimljivi
  • dodatni troškovi

Sadržaji koje sami pripremamo

Prednosti:

  • zanimljivo i za nas relevantno
  • uglavnom besplatno

Mane

  • vremesnki zahtevno
  • nelinearno učenje (nema progresije i strukture)

Naša preporuka je učenje sa već pripremljenim materijalima ukoliko je nivo jezika nizak. Sa takvim audio kursevima potrebno je samo opustiti se i ponavljati u skladu sa uputstvima. 

Ovo može takođe biti jako zabavno ukoliko ste u kolima sa decom i predstoji Vam dug put (recimo odlazak na more). Iznenadićete se kada vidite kako i deca vole da uče sa roditeljima i kako će upijati i kroz igru ponavljati.

Besplatne audio kurseve koje možemo preporučiti su kursevi Mišel Tomasa i podcast Coffee Break German

Izdavačka kuća Hueber nudi audio kurseve koje možete kupiti ili naručiti preko njihovog sajta. 

Alternativno audio kursevima možemo skinuti aplikacije kao što su na primer Audible i Podcast Addict i napuniti ih sadržajima i audioknjigama na osnovu intersovanja. Ovaj način učenja preporučujemo ukoliko ste na srednjem ili višem nivou. 

Da li mogu vežbati govor u prevozu?

Naravno, ništa ne može zameniti direktni kontakt sa ljudima, ali ipak uz određenu dozu kreativnosti moguće je trenirati izgovor i simulirati razgovor. 

Posebno ako ste sami u automobilu, uz sve mere predustrožnosti i opreza u saobraćaju, možete vikati, pevati, imitirati a pri tom bez zadrške da će Vas neko slušati i analizirati. 

To je takođe primenjivo i ako nismo u prevozu, dok šetamo, džogiramo, planinarimo…

Stalna vežba i ponavljanje naglas treniraće mišiće lice i poboljšaće usmeno izražavanje. 

Primer učenja nemačkog jezika u prevozu

Kada imamo temu za proučavanje, odnosno neku radio emisiju ili podcast koji nas interesuje, imamo različite mogućnosti na raspolaganju kako dalje možemo raditi sa tim. 

Na primer, možemo rezimirati glavne ideje usmeno ili pismeno . Ukoliko se radi o intervju-u možemo stopirati i davati odgovor umesto njih. Možemo primeniti tehniku shadowing i imitirati različite govornike. Osim toga možete razgovarati o tome na času ukoliko pohađate kurs jezika. Možete i zamisliti osobu kako su pored Vas i ispričati mu ukratko šta ste čuli i Vaše mišljenje o tome. 

Sve to treba da bude fakultativno i bez pritiska. Uostalom cilj, osim učenja, je i da se zabavimo. 

U zavisnoti od nivoa na kom se trenutno nalazite sve ovo može biti prilično zahtevno. 

Zato treba razmisliti i kako to možete pojednostaviti. Na primer možete razgovarati i prepričati u početku tekst na srpskom umesto na nemačkom. 

Ne treba zaboraviti da smo u sigurnom okruženju i da nema potrebe da težimo perfekcionizmu. 

Ukoliko ste baš na početku učenja osim audio kurseva možete i krenuti sa dečijim crtanima i pričama u audio zapisu umesto radio emisija i podcasta. 

Zaključak

Vreme u putu odlično je za treniranje jezičkih veština. Vremenom bićete slobodniji i opušteniji u direktnim razgovorima na nemačkom jeziku. Zato je naša preporuka da uvek kada možete iskoristite prazan hod za učenje jezika. 

Podelite ovaj post:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Slični Postovi

5 1 Ocena
Ocenite članak
Pretplati se
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Povratna Informacija
Pogledaj sve komentare

Zadnji Postovi

Kako možete poboljšati izgovor za 15 minuta - Nemački jezik - mein und dein

Kako možete poboljšati izgovor za 15 minuta | Nemački jezik

Učite nemački i nervira Vas što zvučite i dalje kao “stranac”. Pitate se kako možete poboljšati izgovor na nemačkom? Odlično, jer na pravom ste mestu. Dobra vest je, da bismo zaista postigli napredak u izgovoru, dovoljno je petnaestak minuta dnevno.

Mein und Dein - Kursevi Nemačkog Jezika
0
Mi cenimo vaše mišljenje - Ocenite članak i ostavite svoj komentarx
()
x