Tipično Nemački – Strandkorb

Tipično Nemački, Strandkorb - Mein und Dein

Ne možemo zamisliti ni jednu plažu severne Nemčke bez ovih korpi – Strandkorb. One su nešto zaista posebno, a za nas iz toplijih zemalja vrlo nesvakidašnje.

Pitate se zašto? Saznajte u ovom tekstu.


Strandkorb kao nemački izum

Ležaljka za plažu- pa to je ona normalna obična ležaljka, plaže Grčke i Crne Gore prepune su običnih ležaljki. Ali ove ležaljke su zapravo korpe za plažu koje više izgledaju kao male kućice.

Posebno dizajnirane da štite od vetra, ležaljke-kućice su izum inovativnih Nemaca. Ispostavile su se kao genijalno rešenje i zaštita od sitnog peska. Smatra se da je na severu Nemačke pesak jedan od najsitnijih u Evropi. Pogodan i kada je loše vreme, Strandkorb ubrzo dobija kultni status

Kako je nastao Strandkorb?

A ko je zapravo stvorio, izmislio, dizajnirao jednu takvu korpu za plažu?

Prava istorija o nastanku ovih korpi počinje 1882 godine u radionici Wilhelma Bartelmanna iz Roštoka, na severu Nemačke. 

On je dobio specijalnu narudžbinu od jedne dame iz plemićkog društva, Elfriede von Maltzahn. Naime , trebalo je napravi specijalnu ležaljku koja bi ovoj dami , koja je patila od reume, olakšala boravak na plaži. 

Zadatak nije bio lak, napraviti udobnu stolicu, na kojoj bi ova dama mogla uprkos bolovima da nadje odgovarajući položaj za uživanje. Takodje,  napraviti specijalne tende koje će štititi od jakog vetra i sunca nije bilo lako.

Ekonomski boom

Wilhelmu je to pošlo za rukom. Ne samo da je usrećio bogatu damu, već je dobio niz porudžbina od ostalih turista, koji su želeli baš takvu stolicu-korpu. Za kratko vreme potražnja je postala toliko velika da je Wilhelm sa svojom suprugom započeo novi unosan biznis – iznajmljivanje korpi za plažu.

Do 1900. godine zajedno sa porodicom otvorio je još čak 6 servisa za iznajmljivanje korpi u Kühlungsbornu, Graalu und Müritzu. 

Usavršavao je svoje otkriće , te su nastale korpe sa dva mesta, sa stočićima i specijalnim tendama. Cene za iznajmljivanje variraju i kreću se od 7 do 25 evra.

Završna reč

Danas je Strandkorb simbol plaža Baltika i Severnog mora i postao sastavni deo nemačkog identiteta.

Ne mogu da opišem sreću i radost kada mi se pružila prilika da otputjem na Baltičko more ( Ostesee ) i da se lično uverim u udobnost i veličanstvenost ovih korpi za plažu.

Pogled na plaže Baltičkog mora bio je za mene nesvakidašanji. Nešto što se ne može videti u Grčkoj , Crnoj Gori ili Bugarskoj.

Podelite ovaj post:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Slični Postovi

0 0 Ocena
Ocenite članak
Pretplati se
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Povratna Informacija
Pogledaj sve komentare

Zadnji Postovi

Mein und Dein - Kursevi Nemačkog Jezika
0
Mi cenimo vaše mišljenje - Ocenite članak i ostavite svoj komentarx
()
x