Oto fon Bizmark: Gvozdeni kancelar

Oto fon Bizmark: Gvozdeni kancelar

Oto fon Bizmark, poznat je kao kreator nemačke države i otac moderne evropske diplomatije i smatra se jednim od najuticajnijih političara 19. veka. Rođen u aristokratskoj porodici u Šlesvig-Holštajnu 1815. godine, Bismarck je ostavio neizbrisiv trag u istoriji kao kancelar koji je na čelu Pruske uspeo da ujedini Nemačku.

Bizmark se prvi put pojavio na političkoj sceni 1847. godine, kada je izabran u Pruski državni parlament. Od tada pa do 1871. godine, Bizmark je bio na pozicijama ministra spoljnih poslova, ministra unutrašnjih poslova i kancelara Prusije. Tokom tog perioda, Bizmark je bio ključni igrač u nizu diplomatskih kriza i ratova koji su transformisali evropsku politiku.

Oto fon Bizmark je bio poznat po svom tvrdom stavu i taktici „gvozdene pesnice“ koju je koristio u politici. Bio je jedan od glavnih zagovornika ujedinjenja Nemačke, koje je postalo stvarnost nakon rata 1870-1871. godine. Kao kancelar, Bizmark je pokrenuo niz reformi, uključujući uspostavljanje socijalnog osiguranja, obrazovanja i zdravstva za radnike.

Jedna od ključnih političkih inicijativa Bizmarka bila je stvaranje „trojnog saveza“ između Nemačke, Austro-Ugarske i Italije. Ovaj savez je bio usmeren protiv Francuske, koja je predstavljala glavnu pretnju za evropsku stabilnost u to vreme. Međutim, Bizmark se suočio sa velikim izazovom kada je Francuska izazvala Nemačku 1870. godine. Iako su Nemačke snage bile inferiorne u broju, Bizmark je koristio diplomatsku taktiku i vojnu strategiju da bi trijumfovao u ratu.

Bizmarkova politička vizija i sposobnost vođenja ratova doveli su do stvaranja moderne nemačke države koja je postala jedna od vodećih sila u Evropi. Međutim, njegov autoritarni stil upravljanja i politika prema socijalistima i drugim manjinskim grupama izazvali su velike kontroverze i kritike. Kao rezultat toga, Bizmark je bio prisiljen da podnese ostavku 1890. godine.

Zaključak

Ličnost Ota fon Bizmarka je izuzetno značajna i duboko ukorenjena u istoriji Nemačke i Evrope. Njegove reforme i političke inicijative, poput stvaranja socijalnog osiguranja, uticale su na formiranje moderne države u Nemačkoj. Danas, njegovo ime i delo ostaju inspiracija i predmet istraživanja za mnoge studente i politologe širom sveta.

Podelite ovaj post:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Slični Postovi

0 0 Ocena
Ocenite članak
Pretplati se
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Povratna Informacija
Pogledaj sve komentare

Zadnji Postovi

Mein und Dein - Kursevi Nemačkog Jezika
0
Mi cenimo vaše mišljenje - Ocenite članak i ostavite svoj komentarx