Steven Krashen i njegova (kontroverzna) hipoteza o usvajanju stranog jezika

Steven Krashen - mein und dein

U ovom postu želeo bih da podelim svoja razmišljanja o uticajnom lingvističkom teoretičaru, Stevenu Krashenu, i njegovoj poznatoj hipotezi o usvajanju stranog jezika. Krashen je razvio „Monitor Model“ koji se bavi procesom usvajanja jezika. Svojom hipotezom on je izneo značajne tvrdnje koje su odjeknule u lingvističkoj zajednici.

Jedan od ključnih aspekata Krashenove hipoteze je „Input Hypothesis“ ili hipoteza o unosu. Prema ovom modelu, učenici najbolje napreduju kada su izloženi jezičkim strukturama koje su malo iznad njihovog trenutnog nivoa, ali koje ipak mogu razumeti. Krashen ističe važnost prirodne komunikacije i konteksta za učenje novog jezika.

Osim toga, on je razvio i „Affective Filter Hypothesis“ ili hipotezu o emotivnoj barijeri. Prema ovoj teoriji, emocije igraju ključnu ulogu u jezičkom učenju. Ako je učenik anksiozan, frustriran ili nesiguran, njegova sposobnost da usvoji novi jezik će biti umanjena. Stoga, stvaranje pozitivnog i podržavajućeg okruženja za učenje je od presudnog značaja.

Krashenova hipoteza je imala značajan uticaj na metodiku nastave i oblikovanje kurikuluma. Njegova teorija o važnosti inputa i konteksta inspirisala je mnoge škole da se fokusiraju na prirodne i autentične jezičke situacije, umesto na mehaničko učenje gramatičkih pravila. Ovo je, bez sumnje, promenilo pristup jezičkom obrazovanju uopšte.

Međutim, važno je napomenuti da Krashenova hipoteza nije bez kritika. Neki lingvisti osporavaju njegove tvrdnje i smatraju da je previše pojednostavio proces jezičkog učenja. Kritičari ističu da učenje jezika nije samo pasivno primanje inputa, već i aktivan proces koji zahteva svesne napore i vežbu.

Takođe, neki smatraju da hipoteza o emotivnoj barijeri nije dovoljno naučno potkrepljena i da su emocije samo jedan od mnogih faktora koji mogu uticati na jezičko učenje.

Kao lingvista, smatram da je Krashenova hipoteza o jezičkom učenju važan doprinos polju lingvistike, ali takođe verujem da treba pažljivo razmotriti i druge teorije i pristupe kako bismo stvorili kompletniju sliku usvajanja stranog jezika. Važno je prepoznati individualne razlike među učenicima i prilagoditi nastavu kako bi svaki pojedinac napredovao i ostvario što bolji jezički napredak.

Zaključak

Steven Krashen je bez sumnje značajan lingvista čija je hipoteza o jezičkom učenju promenila način na koji razmišljamo o usvajanju stranog jezika. Njegove ideje su inspirisale generacije jezičkih nastavnika, ali istovremeno podstakle rasprave i kritike. Kao lingvista, nastavljam istraživati i razmatrati različite teorije kako bih unapredio svoje razumevanje usvajanja drugog jezika i primenio najefikasnije metode u nastavi.

Podelite ovaj post:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Slični Postovi

0 0 Ocena
Ocenite članak
Pretplati se
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Povratna Informacija
Pogledaj sve komentare

Zadnji Postovi

Mein und Dein - Kursevi Nemačkog Jezika
0
Mi cenimo vaše mišljenje - Ocenite članak i ostavite svoj komentarx