Meklenburg – Zapadna Pomeranija: Pokrajina zamkova i aleja

Meklenburg - Zapadna Pomeranija: Pokrajna zamkova i aleja

Ukoliko su vam se slegli utisci sa prethodnog putovanja u Šlezvig-Holštajn (doživljaja se možete podsetiti ovde (https://mein-dein.com/nase-virtuelno-putovanje-nemackom-slezvig-holstajn/), predlažem da zajedno krenemo na istok i istražimo još jednu nemačku pokrajinu.

Ovog puta u pitanju je Meklenburg – Zapadna Pomeranija, pokrajina zamkova i aleja. Kako sam naziv pokrajine kaže, ona se sastoji iz dve oblasti. Dve trećine čini Meklenburg a jednu trećinu Zapadna Pomeranija, deo bivše Pruske. Ove dve oblasti su se više puta spajale i razdvajale, sve do konačnog ujedinjenja 1990. godine.

Meklenburg - Zapadna Pomeranija: Pokrajna zamkova i aleja
Ostsee

Za one koje su nemačke plaže već oduševile uživanje se nastavlja; obale Meklenburga zapljuskuje Baltičko more, kojim se vrlo lako može stići do Danske, Švedske, Finske, Poljske i baltičkih zemalja. Kupanje dolazi u obzir za one koji vole hladniju vodu; prosečna temperatura vode je oko 15-17 stepeni. U Baltičko more dospeva mnogo rečne vode iz više od 200 reka, što smanjuje salinitet mora. U njemu sam se kupala samo jednom, u Estoniji, ali zbog niskog saliniteta se teže pliva i nema karakterističnog mirisa mora. 

Ipak, i bez kupanja se može uživati. Ukoliko se nađete u Rostoku, možete se parnom lokomotivom Moli, jednom od turističkih atrakcija ovog grada, odvesti do obale. Put vodi kroz prelepe šumovite predele i drvorede, a ako izađete na prvoj stanici naći ćete se u Hajligendamu, najstarijoj morskoj banji Nemačke. Odatle krenite plažom dugom 9km, prošetajte i udahnite svež vazduh. Naravno, uvek možete predahnuti u poznatim korpama za plažu, zaštitnom znaku nemačke obale, a na kraju ćete doći do Kulungsborna, popularnog turističkog odmarališta koje obično vrvi od turista.

Za razliku od ovog malog mesta, cela pokrajina Meklenburg ima najmanju gustinu naseljenosti od svih pokrajina u Nemačkoj. Centar oblasti je Šverin sa 97000 stanovnika, iako najviše ljudi ima u Rostoku, 200000. Ostali važni gradovi su svakako Štralzund, Grajfsvald, Nojbrandenburg i Vizmar. U Rostoku i Grajfsvaldu nalaze se i poznati univerziteti iz 15. veka, na kojima se danas pre svega proučavaju bio-tehnologija i medicina. U Vizmaru je 1871. osnovana poznata robna kuća Karstadt, a u Štralzundu 1879. čuveni Kaufhof.

Meklenburg se ne može pohvaliti planinskim vencima i vrhovima, njegov najviši vrh visok je svega 179 metara. Međutim, u ovoj oblasti krije se oko 2000 jezera od kojih je najveće Muric, koje je ujedno i najveće jezero u Nemačkoj po površini. Čak tri od šesnaest nacionalnih parkova Nemačke nalazi se u Meklenburgu a stari grad u Štralzundu i Vizmaru se od 2002. godine nalazi pod zaštitom UNESCO-a. 

Meklenburg - Zapadna Pomeranija

Za ovu pokrajinu se sa razlogom kaže da je pokrajina aleja i zamkova. Poznato je da Nemci vrlo rado voze bicikl, ali ipak fascinira činjenica da u Meklenburgu ima 2588 kilometara uređenih staza za bicikliste natkrivenih drvećem. Poređenja radi, to je rastojanje između Beograda i Lisabona. Neverovatno, zar ne? 

Meklenburg tu ne staje sa iznenađenjima, nudi vam čak i 2000 zamkova i utvrđenja, i još mnogo crkvi, manastira, vetrenjača i svetionika. Izdvojila bih zamak Šverin (Schloss Schwerin) sagrađen još krajem 10. veka. Sam položaj zamka je zanimljiv; deluje kao da se nalazi na ostrvu, a do njega vodi dug, beli most. Nakon obilaska zamka možete da prošetate kroz zelene vrtove oko njega. Meklenburg je dom i najstarijeg muzeja Nemačke, koji se nalazi u Štralzundu. Radi se o kulturno-istorijskom muzeju.

Schloss Schwerin
Schloss Schwerin

Omiljene turističke destinacije svakako su i ostrva u Baltičkom moru. Ostrvu Usedom pripisuju se čak tri rekorda: ono je najosunčanije mesto u Nemačkoj, ima najdužu peščanu plažu dugu 42 kilometra, i na njemu se nalazi najveća farma leptira u Evropi. Ovo ostrvo je i mesto održavanja takmičenja u nošenju korpi za plažu. Koliko god to zvučalo čudno, ovo takmičenje ima dugu tradiciju i Nemcima predstavlja pravi izvor zabave. Takmičari na leđima nose korpe teške 60kg i prelaze 20 metara, a pobeđuje najbrži takmičar. Dosadašnji rekord iznosi 4,92 sekunde. Osim toga, postoji takmičenje pasa koje je humanitarnog karaktera, a njihov zadatak je da što brže vuku sanke po sitnom pesku. Ovo takmičenje na nemačko primorje dovede i do 50000 posetilaca. 

Drugo poznato ostrvo je Rigen, koje je drumskim i železničkim mostom povezano sa gradom Štralzund. Na njemu se nalazi nacionalni park Jasmund, vrlo neobično mesto za koje se vezuju brojne legende, poznato po obalskim stenama od krede. Najpoznatija stena zove se „Kraljev presto (Königsstuhl)“, a legenda kaže da je sa ove stene švedski kralj Čarls XII upravljao bitkom protiv Danaca 1715. godine. Kako je bitka bila duga i izuzetno naporna, kralj je seo na stenu da odmori, a ona je po njemu dobila ime. Druge priče kažu da je postojao običaj da je svaki novoizabrani kralj morao da se sa strane mora popne na 118 metara visoku stenu i sedne na vrh, kako bi potvrdio svoju vlast.

Hanse Sail
Hanse Sail

Za pokrajinu Meklenburg kaže se da je vrlo romantična. Kako i ne bi bila, pored svih plaža, zamkova i ostalih građevina koje nudi? Poznati pisac Franc Kafka je svoju poslednju veliku ljubav, Doru Diamant, upoznao u leto 1923. godine baš ovde. Ne čudi ni podatak da je jedan od tornjeva u mestu Binc na obali Baltičkog mora najomiljenije mesto za izgovaranje čuvenog „da“. Oko 250 parova se godišnje venča u ovoj kuli, a na svoj termin čeka i šest meseci. Sa tornja se pruža magičan pogled na pučinu i brodove koji krstare baltičkim vodama.

Meklenburg je nesumnjivo pokrajina iznenađenja. Ukoliko planirate da je obiđete, budite sigurni da će vam dani biti ispunjeni do poslednjeg minuta. Na kraju svih avantura preporučujem da probate i neke od specijaliteta ove regije. Zato ovo putovanje završavamo u restoranu i nestrpljivo čekamo da jelo stigne. Ako se pitate šta smo naručili, u pitanju je „Mecklenburger Rippenbraten“ – svinjska rebra punjena šljivama, jabukom i cimetom. 

Naredni put idemo malo južnije, u Brandenburg, a do tada – Guten Appetit!

P.S. Da li ste već posetili Meklenburg ili imate želju da ga obiđete? Podelite utiske sa nama!

Podelite ovaj post:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Slični Postovi

5 5 Ocena
Ocenite članak
Pretplati se
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Povratna Informacija
Pogledaj sve komentare

Zadnji Postovi

Mein und Dein - Kursevi Nemačkog Jezika
0
Mi cenimo vaše mišljenje - Ocenite članak i ostavite svoj komentarx
()
x