Iskustva sa položenog stručnog ispita za lekare (Fachsprachprüfung)

Fachsprachprüfung

Nedavno smo razgovarali sa dr Draganom Nikolić koja je položila stručni ispit iz nemačkog jezika ili famozni Fachsprachprüfung (FSP). U nastavku možete pročitati sveže utiske sa ispita i iskustva iz prve ruke.

Dragana zdravo, da li možeš za početak da nam ispričas ukratko kakav je bio tvoj jezički put?

Nemački jezik sam počela da učim septembra 2012. godine nakon završenog Medicinskog fakulteta u Nišu. Moje prve reči su bile “mein und dein” i upisala sam standardni kurs, kako do tada nisam imala nikakvo predznanje. Osim u školi mein und dein, pohađala sam kurs u Nemačkoj, u Heidelbergu (avgust 2014.), po Miladinovoj preporuci. Kurs je trajao mesec dana i veoma mi je pomogao. Tada sam prvi put prevazišla barijeru i počela da komuniciram na nemačkom (naravno, taj nemački nije bio savršen). Nakon toga sam marta 2015. godine položila B2 na Geteovom institutu u Beogradu.

Koji savet bi želela da daš svojim kolegama na početku učenja nemačkog?

Svim početnicima ističem kao veoma bitno da se u procesu učenja održava kontinuitet i da shvate da se jezik ne može naučiti preko noći. U procesu učenja postoje usponi i padovi. Sa višim nivoima stiče se utisak da je sve teže i teže. Ali ne treba odustajati.

Potpuno se slažemo sa tobom. Da pređemo na sam ispit. Kako je izgledala prijava za Fachsprachprüfung (FSP) i kako si se pripremala za ispit?

Od 2015. godine nisam bila u mogućnosti intezivno da se posvetim jeziku, ali sam gotovo svakodnevno samostalno učila. U međuvremenu sam ponovo krenula na kurs B2. FSP počinjem da učim nakon kratke hospitacije od 3 dana krajem septembra 2019. kada sam dobila ugovor u Demminu u regiji Zapadna Pomeranija.

Ispit sam prijavila 7. oktobra 2019. a moj termin je bio 16.1.2020. Neophodna dokumenta sam poslala u Landesamt Mecklenburg-Vorpommern i 22.10. sam dobila odgovor da mi je dokumentacija prihvaćena i da se šalje lekarskoj komori za prijavu ispita.

Vratila sam se u Niš i počela da pripremam FSP. Ispit sam pripremala iz literature koju su mi preporučile kolege koje su polagale. Imala sam koleginicu koja je vežbala sa mnom za ispit.

Takođe sam imala 2 puta nedeljno individualne časove, gde su mi ispravljana pisma i ukazivalo na greške u govoru.

Kako izgleda Fachsprachprüfung?

Ispit se u ovoj regiji sastoji iz 4 dela. Prvi deo traje 10 minuta i u pitanju je uzimanje anamneze. Drugi deo takođe traje 10 minuta i tada se objašnjava pacijentu preporučena procedura. Treći deo je Arzt  – Arzt Gespräch. Tu moramo koristiti stručne izraze i predstaviti pacijenta. Medicinsko znanje se ne ocenjuje!!! Samo govor. Traje 20 minuta i na kraju se piše otpusno pismo. Imamo 25 minuta za to.

I na samom kraju, da li možeš ukratko da podeliš sa nama utiske sa hospitacije?

Septembra meseca kada sam dobila priliku da se lično predstavim, bila sam u šoku, koliko i šta sve nisam uspela da razumem. Bilo mi je izuzetno neprijatno i posle toga sam se iscrpljena vraćala u sobu. Drugi put sam znala sta me čeka, pa je ta konfuzija trajala nekoliko dana. Počela sam polako da ih razumem i da se bolje izražavam. Imala sam veliku podršku kolega i pacijenata i to mi je mnogo značilo.

Savet: ne slušajte priče rekla-kazala po internetu, pogotovo komentare kako je to nemoguće! Moguće je sve! Samo se mora raditi na tome intezivno i sa voljom.

Imajte u vidu da je ispit koncipiran da se proveri vaša spremnost da obavljate posao, da vas razumeju i da razumete. Gramatičke greške nisu bitne! Ne ocenjuju lingvisti već lekari sa kojima treba da saradjujete!

Za posao u Nemačkoj nije bitno iskustvo, već volja i želja i velika motivacija. Ja od 2014. godine nemam nikakog kliničkog iskustva. To vreme sam koristila za čuvanje dece.

Sledite svoje snove i ambicije i upustite se hrabro u novo iskustvo jer Vas tamo očekuje priznanje za to što ste lekari! Želim svima mnogo sreće i uspeha!

Nadam se da sam bar malo pomogla.


Dragana, pridružujemo se tvojim rečima i zahvaljujemo ti na vremenu koje si izdvojila za nas kao i na iskustvima koje si podelila sa nama.

Želimo ti srećan put i dobar start!

Vidimo se.

Prosledite tekst svima kojima bi mogao biti od koristi.

Podelite ovaj post:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Slični Postovi

0 0 Ocena
Ocenite članak
Pretplati se
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Povratna Informacija
Pogledaj sve komentare

Zadnji Postovi

Složenice u nemačkom jeziku #19

Složenice u nemačkom jeziku nadaleko su poznate! Glavni razlog je taj što nemački ima spaja dve (ili više!) reči kako bi stvorio nove.

Mein und Dein - Kursevi Nemačkog Jezika
0
Mi cenimo vaše mišljenje - Ocenite članak i ostavite svoj komentarx
()
x