„Vremenske rečenice u nemačkom jeziku: Začinite svoj nemački na nivou B1-B2

Vremenske rečenice u nemačkom jeziku

Vremenske rečenice su neizostavni deo gramatike u nemačkom jeziku, kao i u većini drugih jezika. One se koriste kako bismo izrazili vreme u kojem se događa nešto, kao i za povezivanje dve radnje u određenom vremenskom okviru. U ovom blogpostu ćemo se bliže upoznati sa vremenskim rečenicama u nemačkom jeziku.

Vremenske rečenice se, kao i u srpskom jeziku, mogu podeliti na dve vrste: zavisne i nezavisne.

Nezavisne vremenske rečenice u nemačkom jeziku se koriste kako bi se izrazila vremenska relacija između dve glavne rečenice. One se obično razdvajaju tačkom i zarezom ili samo tačkom, a često se koriste kada želimo da opišemo dva različita događaja koja su se desila u određenom vremenskom periodu. Primer nezavisne vremenske rečenice u nemačkom jeziku je: „Ich ging ins Kino. Es war ein schöner Abend.“ („Otišao sam u kino. To je bio lep veče.“) U ovom primeru, dve rečenice su nezavisne i nisu povezane uzročno-posledičnom vezom, već opisuju dva različita događaja koji se odvijaju u istom vremenskom periodu.

Zavisne vremenske rečenice sa druge strane se koriste za povezivanje dve radnje u određenom vremenskom okviru. One se uvek uvode uz pomoć veznika. One se često koriste kako bi se opisalo vreme koje prethodi ili sledi nakon neke akcije ili događaja. U ovoj vrsti rečenica, glavna i sporedna rečenica se odvajaju zarezom i zavisna rečenica se uvek uvodi veznikom.

Veznici za vremeZnačenjeBeispiel
wennkada (ako)Wenn es regnet, bleibe ich zu Hause. (Kada pada kiša, ostajem kod kuće.)
alskada (u prošlosti)Als ich jung war, bin ich viel gereist. (Kada sam bio mlad, puno sam putovao.)
nachdemnakon toga štoNachdem ich gegessen hatte, ging ich spazieren. (Nakon što sam jeo, otišao sam u šetnju.)
solangedokle godSolange ich hier bin, helfe ich dir. (Dok sam ovde, pomoći ću ti.)
bevorpre nego štoBevor ich schlafen gehe, lese ich immer ein Buch. (Pre nego što idem na spavanje, uvek čitam knjigu.)
währenddok (u značenju „u toku, za vreme“)Ich höre gerne Musik, während ich arbeite. (Volim da slušam muziku dok radim.)
sobaldčimIch rufe dich an, sobald ich zu Hause bin. (Zvaću te čim stignem kući.)
bisdok neIch bleibe hier, bis du wiederkommst. (Ostaću ovde dok se ne vratiš.)
seitdemod kadaSeitdem ich meinen Führerschein habe, fahre ich gerne Auto. (Od kada imam vozačku dozvolu, volim da vozim automobil.)

U nemačkom jeziku se često koriste i fraze koje označavaju određeno vreme. Na primer: „Seit gestern regnet es.“ (Od juče pada kiša.) ili „Bis nächste Woche müssen wir die Arbeit fertig haben.“ (Do sledeće nedelje moramo završiti posao.)

Na kraju, kao i u drugim jezicima, vremenske rečenice u nemačkom jeziku mogu biti prilično složene i zahtevaju vežbu i upornost da bi se naučile. Međutim, kada se jednom savlada njihovo funkcionisanje, one predstavljaju ključan element za efikasno i precizno izražavanje na nemačkom jeziku. Zato je važno da se posvetimo učenju vremenskih rečenica kako bismo stekli rutinu i samopouzdanje u govoru na nemačkom jeziku.

Teilen sie diesen Beitrag:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Ähnliche Beiträge

0 0 Ocena
Bewerten Sie diesen Beitrag
Pretplati se
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Povratna Informacija
Pogledaj sve komentare

Zadnji Postovi

Mein und Dein - Kursevi Nemačkog Jezika
0
Mi cenimo vaše mišljenje - Ocenite članak i ostavite svoj komentarx