Telc ili Goethe, koji test je lakši?

Želite da polažete test iz nemačkog, međutim niste sigurni koji test je najpogodniji. Sa jedne strane dolaze do Vas komentari da je Telc priznatiji i lakši, dok se sa druge strane govori da je to Goethe Test. Kako biste razbili mitove i uklonili nedoumice neophodno je da čitate dalje.

Šta je Telc?

Telc d.o.o. je jezički test centar sa sedištem u Frankfurtu. Kao ćerka firma nemačke unije za odraslo obrazovnje (Volkshochschule) u ponudi su jezički sertifikati koji se orijentišu prema jezičkom okviru evropskog Saveta za jezika (GeR). Trenutno postoji preko 70 Telc ispita za devet jezika.

Ispiti su podeljeni u šest nivoa, od A1 do C2 i imaju četiri modula – slušanje, razumevanje, pisanje i govor. Sadržaj testova varira, od opštih preko ispita za određene struke pa sve do testova za maturante i đake.

U Nemačkoj organizaciju kurseva uglavnom preuzimaju centri nalik na radnički univerzitet (nem. Volkshochschule).

Van Nemačke škole stranih jezika kupuju licencu.  Ako ispune prostorne i tehničke uslove, mogu sprovoditi Telc testove, dok su za kvalitet izvođenja nastave sami odgovorni.

Da li je Telc priznat?

Da. Telc d.o.o. partner je vlade Nemačke za izdavanje jezičkih diploma na kraju integracijskih kurseva. Ako neko želi da podnese zahtev za dobijanje nemačkog državljanstva, može priložiti Telc diplomu o poznavanju nemačkog jezika. Takođe, TELC diplome se mogu priložiti u ambasadama van Nemačke kao dokaz o poznavanju jezika za dobijanje boravka ili radi spajanja porodice.

Šta je Goethe?

Goehte-Institut je kulturni Institut Savezne Republike Nemačke širom sveta. Zadatak Instituta je promovisanje nemačkog jezika i kulture i negovanje internacionalnih kulturnih veza. Goethe-Institut sa svojom mrežom od 159 instituta u 98 zemalja predstavlja jednu od bitnih posredničkih organizacija spoljne kulturne i obrazovne politike Nemačke i podržan je od ministarstva spoljnih poslova. Trećina budžeta finansira se prihodima od kurseva jezika i jezičkih ispita. Kurseve organizuje visoko kvalifikovani nastavni kadar koristeći poslednje trendove iz metodike koji se orijentišu prema evropskom okviru za jezike (GeR)

Da li je Goethe-Test priznat?

Goethe-Instituti postavljaju standarde iz oblasti metodike i didaktike. Uživaju veliki ugled u Nemačkoj i inostranstvu i njihove diplome se mogu priložiti za spajanje porodice ili za boravak u Nemačkoj.

Koji test je priznatiji?

Oba testa su priznata. Pre samog polaganja testa neophodno je znati radi čega Vam je test potreban (posao, studije, spajanje porodice …) Zatim bi najbolje bilo kontaktirati zvaničnu instituciju (npr. ambasadu, univerzitet ili lekarsku komoru) i raspitati se o potrebnom nivou znanja. Izbegavajte savete neovlašćenih lica. Proverite svaku informaciju na zvaničnom sajtu ili pošaljite mejl.

Koji test je lakši?

Oba testa pridržavaju se evropskog okvira za jezike (GeR), te je neozbiljno reći da je jedan test lakši ili teži. Razlike su više dizajnerskog tipa, nego sadržinskog. Komentari da je jedan test lakši od drugog uglavnom su plasirane od ispitnih centara ili pojedinaca koje zasutpaju interese određenih ispitnih centara kako bi privukle veći broj polaznika.

Da li može da se polaže online?

I za Telc i za Goethe-Test ne postoji takva mogućnost.

Koliko puta mogu da polažem test?

Ne postoji limit. 

U slučaju da ne položim da li moram da polažem ceo test?

Na Telc testu moguće je pojedinačno ponoviti pismeni i usmeni deo. Pismeni deo se sastoji iz  Modula Lesen, Sprachbausteine, Hören, Schreiben. Na Goethe testu moguće je ponoviti svaki modul ponaosob.

Kako da se spremim za test?

Ne izlazite prerano na test. Najčešći uzrok negativnih rezultata je prerani izlazak na test. Završite ceo kurs do kraja i prođite najmanje tri probna testa. Ako ne pohađate kurs, potrebno Vam je oko 400 sati aktivnog bavljenja jezikom za nivo B1.

Kako da se opredelim?

Generalno trebalo bi da bude sve jedno koji test polažete. Međutim treba uzeti u obzir sledeće faktore:

  1. Blizinu ispitnog centra
  2. Cenu
  3. Termin
  4. Vreme dobijanja rezultata

Par završnih saveta

Na test dođite naspavani. Nedopustite sebi da budete gladni. Uzimajte dovoljno tečnosti. Mislite pozitivno i širite pozitivnu energiju. Ne dozvolite sebi da razmišljate o drugim kandidatima. Ne brinite, spremali ste se i vredno radili i sigurno ćete položiti. Ja Vam već sada čestitam!

Na samom kraju, ne razočarajte se ako u Nemačkoj Vaši sagovornici ne pokazuju preveliko interesovanje za Vaš nivo jezika i diplomu. Relativno brzo će to shvatiti u razgovoru sa Vama.

Teilen sie diesen Beitrag:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Ähnliche Beiträge

3.5 2 Ocena
Bewerten Sie diesen Beitrag
Pretplati se
Obavesti me o
guest
16 Komentara
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Inline Povratna Informacija
Pogledaj sve komentare

Zadnji Postovi

Mein und Dein - Kursevi Nemačkog Jezika
16
0
Mi cenimo vaše mišljenje - Ocenite članak i ostavite svoj komentarx