Nostrifikacija diplome u Nemačkoj u 5 koraka

mein-dein-nostrifikacija

Imate potrebu da nešto promenite ili ste jednostavno znatiželjni? Već duže vreme razmišljate kako da uzmete stvari u svoje ruke i preuzmete inicijativu, međutim ne znate odakle da počnete?

Čitajte dalje, na dobrom ste mestu.

Pre samog početka bitno je informisati se o svojim šansama na tržištu rada sa znanjem i veštinama koje trenutno posedujete. Da biste dobili posao morate unapred znati da li su Vaše kvalifikacije priznate i ako nisu, šta je potrebno kako bi se pokrenuo porces izjednačavanja diplome odnosno nostrifikacije, nem. Anerkennung.

Na tom putu nezaobilazna adresa je www.anerkennung-in-deutschland.de. Pratite me, pokazaću Vam kako funkcioniše.

1. Da li je moja diploma priznata?

Najbitnije je početi. Na portalu www.anerkennung-in-deutschland.de  uočićete Anerkennungs-Finder, virtuelnog vodiča, koji će Vam odmah dati najbitnije informacije.

Na mestu suchen Sie Ihren Beruf ( tražite Vaše zanimanje) treba izabrati nemački naziv zanimanja koje odgovara Vašem. Ukoliko niste sigurni kako se kaže, potražite pomoć nekog online-rečnika ili promenite jezik na engleski.

Uredbe i uslovi razlikuju se od zanimanja do zanimanja, zato je odabir zanimanja bitan korak. Kada dobijete profil traženog zanimanja napravite paralelu sa Vašim i vidite da li postoje razlike. 

U završnom koraku Anerkennungs-Finder će Vam reći da li Vam je za konkretno zanimanje potrebna nostrifikacija. Ako je odgovor pozitivan, potrebno je izabrati grad u kojem biste radili. Obavezno zapišite adresu, telefon i mejl institucije kojoj treba da uputite zahtev.

2. Uklonite sve nedoumice

Na sajtu postoje sve važne informacije za sam proces nostrifikacije, ali šta da radim ako uprkos tome imam pitanja? To nije nikakav problem. U odeljku koji se nalazi u gornjem uglu Beratungsstelle postoji direktna telefonska linija (+49 301815 – 11 11) koja radi svakim radnim danom od 9h do 15h. Pitanja možete postaviti na engleskom i nemačkom.

3. Kontaktirajte odgovarajuću kancelariju

Do sada bi trebalo da ste pronašli odgovarajući profil i mesto u kom biste rado radili. Dobili ste podatke kancelarije nadležne za proces nostrifikacije. Sada treba poslati mejl ili pozvati telefonom. Pitajte koja dokumenta su Vam potrebna. Uplanirajte vreme za prikupljanje svih dokumenata kao i dodatne troškove.

4. Podnesite zahtev

Kada ste sakupili sve papire pošaljite kopije bez originala kancelariji na uvid. Ukoliko nedostaje neki papir, bićete obavešteni kako biste ga naknadno dostavili.

Tek kada su sva potrebna dokumenta prikupljena, počinje provera.

Proverava se pre svega da li su sadržaj i dužina vašeg dosadašnjeg obrazovanja uporedivi sa obrazovanjem u Nemačkoj. Provera dokumenata nije besplatna, troškovi variraju od mesta do mesta i kreću se od 200 do 600 evra.

5. Obaveštenje

Okvirno tri meseca nakon prijema potpune dokumentacije možete očekivati odgovor.

Ako je odgovor pozitivan, Vaše obrazovanje je priznato kao ravnopravno. Ponekad je priznavanje delimično, što znači da je potrbeno polagati dodatni ispit ili pohađati dodatni kurs kako biste nadomestili potrebno znanje i stekli pravo na rad u Nemačkoj.

U nastavku možete videti kako ide pretraga za zanimanje Lekar (Arzt/Ärztin). Treba napomenuti da je proces pretrage za svako drugo zanimanje gotovo identičan.

Pretraga na primeru zanimanja Lekar

Anerkkenunng-Finder

Ukucao sam Arzt (lekar) i klikom na enter otišao sam na sledeću stranicu na kojoj mi se pojavljuje se opis posla.

Klikon na dalje poslat sam na sledeći korak“Was ist zu beachten“ (šta treba uzeti u obzir).

Dobio sam nekoliko pitanja:

Da li sam iz EU?

Da li sam iz Australije, Izraela, Japana, Lihtenštajna, Norveške i Engleske?

Da li živim u Nemačkoj?

Da li sam studirao u inostranstvu i imam državni ispit?

Posle odgovora (ponuđeni odgovori su da ili ne) dobio sam obaveštenje da mi je potrebna aprobacija.

Lekarima je potrebna aprobacija

Dalje, sledeći kroak je bio da ukucam gde bih želeo da radim. Postoji i opcija „ich weiß noch nicht“ (još uvek ne znam). Ja sam ukucao Berlin.

Dobio sam pregled pretrage i opciju savetovanja u inostranstvu

Link ka stranici

U sledećem koraku dobio sam važne informacije o tome koja dokumenta su mi potrebna i kako ih mogu poslati.

Spisak neophodnih dokumenata za aprobaciju

Ovde smo dobili sve informacije o nadležnoj kancelariji. Pored toga izlistane su sve bitne informacije za sam proces Aprobacije kao npr. koja dokumenta su potrebna, koji nivo jezika, koliko košta i kome mogu da se obratim ukoliko imam dodatna pitanja.

Da biste otvorili stranicu sa slike kliknite ovde.

 

Fazit

Da li je Vaša diploma priznata u Nemačkoj ili ne, jedna je od prvih stvari koje treba saznati pre odlaska u Nemačku. Retko ko voli birokratiju i pečate različitih boja, međutim neretko je to put kojim mora da se pođe i treba ga prihvatiti pozitivno i sa osmehom.

Često je nostrifikacija obavezna na primer za inžinjere i lekare, a kod mnogih zanimanja ona pomaže u razgovoru za posao. Sve bitne informacije možete dobiti na sajtu www.anerkennung-in-deutschland.de.

Takođe toplo preporučujem sajt www.make-it-in-germany.com na kojem se možete informisati o životu i radu u Nemačkoj, o traženim zanimanjima, aktuelnim oglasima za posao, kao i o smernicama kako se možete prijaviti.

Vašu poslovnu karijeru možda možete otpočeti na engleskom. Uprkos tome jako je bitno da na vreme, već pre odlaska u inostranstvo, počnete sa učenjem jezika. Razmislite, nemački će Vam trebati ne samo za posao, već i ako hoćete aktivno da participirate u društvenom i kulturnom životu.

Već ste nostrifikovali diplomu? Podelite Vaša iskustva sa nama u comment sekciji ispod.

Teilen sie diesen Beitrag:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Ähnliche Beiträge

3 2 Ocena
Bewerten Sie diesen Beitrag
Pretplati se
Obavesti me o
guest
82 Komentara
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Inline Povratna Informacija
Pogledaj sve komentare

Zadnji Postovi

Složenice u nemačkom jeziku #19

Složenice u nemačkom jeziku nadaleko su poznate! Glavni razlog je taj što nemački ima spaja dve (ili više!) reči kako bi stvorio nove.

Mein und Dein - Kursevi Nemačkog Jezika
82
0
Mi cenimo vaše mišljenje - Ocenite članak i ostavite svoj komentarx
()
x