Nikolaustag u Nemačkoj

nikolaustag u nemackoj - mein und dein

Decembar je mesec praznika i praznične atmosfere. Šestog decembra je Nikolaustag u Nemačkoj. Kako se on proslavlja i odakle potiče ovaj običaj, možete pročitati u ovom tekstu, kao i odgovore na najčešća pitanja.

Sveti Nikola ili Sant Nikolaus

Pre svega, reč je o istoj osobi. O svetom Nikoli ili nem. Nikolausu kruže mnoge legende. Relativno je sigurno da je rođen u četvrtom veku nove ere u Rimskom carstvu u Patari, danas na teritoriji današnje Turske. Po nemačkim izvorima živeo je u manastiru Sion u blizini antičkog grada Mire i boravio u manastiru Sion.

Tamo je služio i pomagao siromašnima. Istorijski zapisi opisuju kako je u zarobljeništvu za vreme progona hrišćana podelio svoje bogato nasledstvo siromašnima.

I među pravoslacima i katolicima sveti Nikola se slavi kao čudotvorac, dobročinitelj i zaštitnik siromašnih. U Srbiji se sveti Nikola slavi 19. Decembra, u Nemačkoj se Nikolaustag obeležava 6. decembra zbog razlike izmedju julijanskog i gregorijanskog kalendara.

Odakle čizma svetog Nikolausa u Nemačkoj – Nikolausstiefel

Na osnovu mnogih legendi koje kruže o Nikoli nastali su mnogi običaji. U Nemačkoj je najpoznatiji Bescherung ili darivanje koji je nastao u srednjem veku i bazira se na Legendi o devici.

Kako bi pomogao ćerkama siromašnog oca, Nikolaus je tri noći za redom stavljao komad zlata u krevet. Tako su devojke imale dovoljno novca za miraz i udaju. Zato se Nikolaus često predstavlja sa tri zlatne kugle ili jabuke.

Vremenom je nastao običaj da se napravi brod od papira kako bi Nikolaus u njih stavljao svoje darove, a brodić su zamenile čarape ili čizme koje se danas koriste.

Nikolaustag i deca

Nikolaustag  predstavlja jedan od vrhunaca adventa (šta je to Advent možete pročitati hier herunterladen). Deca se posebno raduju čizmi (Nikolausstiefel).

Po legendi Nikolaus dolazi preko noći i dariva decu koja su bila dobra preko godine, očistila svoje cipele i okačile ih ispred vrata.

Ranije je Nikolaus, pre svega na nemačkom govornom pordučju, bio u pratnji Krampusa i Knecht Ruprechta. Zastrašujućim izgledom oni su predstavljali figure koje su u srednjem veku plašili decu i učili ih skromnošću i vrednoći.

Danas je lik i delo svetog Nikole u prvom planu. Kazna može da usledi samo ako deca zakasne da pravovremeno zakače svoju obuću na vrata.

Na kraju, bilo da li ga zovemo sveti Nikola ili sant Nikolaus i obeležavamo ga 6. Ili 19. Decembra, on predstavlja praznik posvećen dobročinstvu i poklanjanju. I tako treba da ostane.

Teilen sie diesen Beitrag:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Ähnliche Beiträge

5 1 Ocena
Bewerten Sie diesen Beitrag
Pretplati se
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Povratna Informacija
Pogledaj sve komentare

Zadnji Postovi

Mein und Dein - Kursevi Nemačkog Jezika
0
Mi cenimo vaše mišljenje - Ocenite članak i ostavite svoj komentarx