Najbolji techno klubovi u Berlinu

Najbolji techno klubovi u Berlinu

U proteklih trideset godina, Berlin je postao međunarodno poznat po noćnom životu. Mnogo godina ranije da ste rekli da se selite u Berlin pitali bi vas; „Dakle, ti mora da si DJ ili umetnik?“ 

DJ-evi bi vam mogli reći da su i jedno i drugo, a kada upoznate berlinsku tehno scenu, složićete se. Omiljena, ozloglašena, fantastična i skandalozna, berlinska techno scena je jedinstvena i toliko značajna da je postala jedan od zaštitnih znakova grada.  Zanimljivo je da postoji čak i pokret koji se angažuje da berlinska techno scena bude priznata od strane UNESCO-a kao nematerijalna kulturna baština. 

Sastavili smo za vas listu nekih od najboljih noćnih klubova ne samo u Berlinu, već i u celom svetu.

1. Berghain

2. Tresor

3. Wilde Renate

4. ://about blank

5. Watergate

1. Berghain

Čak i oni koji nisu zainteresirani za noćni život znaju da se Berghain mora doživeti. Kruže glasine o tome šta se događa iza surovih, betonskih zidova ove bivše termoelektrane. Dok je Berghain poznat po tajnovitosti šta se događa unutar njegovih zidova (što se dogodi u Berghainu, ostaje u Berghainu), možete biti sigurni da ćete pronaći najbolju elektronsku muziku koju ćete čuti čak i u svetskoj prestonici techna. Tajne su ipak tajne sa razlogom, pa kao što možete zamisliti to znači da imaju neke od najokorelijih izbacivača koje možete sresti. A ako želite krenuti u ekspediciju, najbolje je da budete spremni da vas odbiju na vratima čak i ako imate adekvatan drescode (preporučuje se crno, kožno i rizično). Čak će vam i veterani berlinske klupske scene reći da nije sramota biti odbijen od strane izbacivača Berghaina. Zanimljivo je da bend Von Wegen Lisbeth u pesmi Elon  obrađuje ovu temu i peva o tome kako je čak i Elon Musk bio odbijen. Iako nikada ne možete u potpunosti isključiti rizik da vas ne puste unutra, dobro je znati da izbacivači traže klijentelu koja je relativno trezvena, iskusna, puna poštovanja i koja priznaje korene Berghaina kao prvenstveno gej kluba. Ako ovo imate na umu, imaćete priliku da udjete u najluđi berlinski klub!

2. Tresor

Osnovan 1991., Tresor nosi titulu prvog berlinskog techno kluba. Osnovan u trezorima bivše robne kuće, Tresor je 2007. pronašao novi dom u bivšoj istočnonemačkoj termoelektrani u ulici Köpenicker Straße u popularnoj četvrti Kreuzberg. Svoju reputaciju izgradio je uz pomoć najboljih DJ-eva iz cele Nemačke, kao i neke od velikana Detroita i Čikaga. Tresor sigurno ima opušteniji pristup nego Berghain i više je prilagođen turistima. Uz to, savetujemo vam da dođete trezni i u malom broju. Ne postoji klub u Berlinu koji će biti srećan kada dođete sa celom svojom ekipom. Uvek idite u dvoje ili troje.

3. Wilde Renate

Nekadašnji Salon zur Wilden Renate otvara se u niz malih spratova i salona pružajući nezaboravan doživljan autentičnom atmosferom. Jedinstven čak i među brojnim techno klubovima i barovima u Berlinu, ima reputaciju divljih tematskih zabava uključujući tako popularne događaje kao što su Paradise Garage i House of Lunacy. Iako su dvorane tesnei intimne, otvoreni bašta je leti prepuna, tako da možete uleteti u dinamičnu vrtnu zabavu napolju ako vam je dosta mračnog prostora. Ušuškan iza železničke stanice Ostkreuz, Wilde Renate je mesto koje možete posetiti iz čiste znatiželje.

4. ://about blank

otkako je otvoren 2010. ://about blank je izgradio snažnu reputaciju, iako radnim danom takođe funkcioniše kao subkulturni prostor sa iznenađujuće mirnom atmosferom . Klub ističe svoju feminističku i nepokolebljivo levu orijentaciju, što se ogleda u atmosferi kluba. Zaklonjeni iza oronulih zidova možete pronaći dva podijuma unutra, na kojima nastupaju etablirani umetnici i zvezde u usponu. Iako možda ne izgleda na prvi pogled privlačno, mesto ima odlično ozvučenje i priređuje neke od najboljih techno zabava u Berlinu. Politika ulaza uglavnom je prilično ležerna, iako kao i kod većine klubova, morate biti svesni događaja, koji zadovoljavaju zajednice ili imati ekscentrične teme za odevanje.

5. Watergate

Watergate nudi dva stega-a sa modernim nameštajem i rasvetom, impresivnim pogledom na reku i sveukupno odaje otmeniji izgled nego što većina klubova u Berlinu preferira. Tu je i terasa uz reku na obali reke Spree sa pogledom na most Oberbaum. Techno i house muzika glavna je delatnost kluba, a otkad je otvoren 2002., Danas Watergate redovno angažuje umetnike svetske klase. Politika ulaska relativno je opuštena, iako je kodeks odevanja možda za nijansu elegantniji. Takođe, budite sigurni da znate ko nastupa dok stojite u redu. 

Fazit

Nakon što ste odabrali klub po svom izboru i pripremili se za dugi noćni izlazak, imajte na umu da iako su brojni klubovi u Berlinu energični i popularni, duh klubova ukorenjen je u temeljima poštovanja i tolerancije. Ne brinite ako vam izbacivač kaže da se „ne uklapate u atmosferu večeras“. Sigurno ima i drugih mesta gde možete pronaći savršenu noć za sebe. Berlin, kroz ere kabareta, jazza, swinga, punka i sada elektronske muzika, nastavlja da bude grad u kojem ceo svet može naći nešto za sebe.

Teilen sie diesen Beitrag:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Ähnliche Beiträge

0 0 Ocena
Bewerten Sie diesen Beitrag
Pretplati se
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Povratna Informacija
Pogledaj sve komentare

Zadnji Postovi

Mein und Dein - Kursevi Nemačkog Jezika
0
Mi cenimo vaše mišljenje - Ocenite članak i ostavite svoj komentarx