Koliko vremena je potrebno da se nauči strani jezik?

Koliko vremena treba da se nauči strani jezik?

Koliko vremena ti je potrebno da naučiš jedan strani jezik?

Paa, to zavisi od puno različitih faktora, kao što su tvoja motivacija, nivo koji pokušavaš da dostigneš i od materijala koje koristiš.  

Takođe je važno razmisliti i o težini jezika koji pokušavaš da savladaš. Na primer, ako želiš da naučiš nemački  i govoriš srpski kao prvi jezik to će ti verovatno biti mnogo lakše nego da učiš japanski ili arapski.

Dobro, da vidimo kada postaješ fluentan u stranom jeziku? Ako tražiš kratak odgovor, evo ga: da bi naučio novi strani jezik, u proseku ti je potrebno oko 600 do 2200 sati (znam, to je puno vremena!).

U nastavku pogledajmo zajedno faktore koji utiču na to koliko brzo može da se nauči strani jezik.

  • Faktor 1: Odabir jezika
  • Faktor 2: Uloženo vreme
  • Faktor 3: Materijali
  • Faktor 4: Nivo koji želiš postići
  • Faktor 5: Tvoja motivacija za učenje

Faktor 1: Odabir jezika

Evo istine: neće svi jezici biti laki – naprotiv, neki bi se mogli učiniti potpuno nemogućim za naučiti. Videćeš da su jezici koje ćeš najlakše naučiti oni koji liče tvom prvom jeziku.

Da bismo to bolje shvatili, pogledajmo četiri jezičke grupe koje se temelje na tome koliko su jezici bliski engleskom.

  • Kategorija I sadrži jezike koji su najsličniji engleskom. Neki od njih su španski, francuski, talijanski, holandski i norveški. Za učenje ovih jezika potrebno je otprilike 600 do 750 sati.
  • kategorije II uključuju nemački i swahili. Govornik engleskog mora uložiti oko 900 sati da bi naučio jezik II kategorije.
  • kategorije III imaće oko 1100 sati; oni se smatraju „teškim“ za govornike engleskog jezika. Ova grupa sadrži jezike kao što su jermenski, češki, grčki, hebrejski, somalski i tajlandski.
  • Kategorija IV sastoji se od jezika koji se smatraju „super teškim“ za savladavanje. U ovoj grupi pronaći ćeš mandarinski, japanski, korejski i arapski. Može se očekivati oko 2200 sati za jedan od ovih jezika (dvostruko više nego što je potrebno za učenje „teškog“ jezika III kategorije).

Na ovom mestu zahvalili bismo se englezima na ovim podacima i podvukli da tvoj uspeh ne zavisi samo od broja sati koje provedeš vežbajući taj jezik, već i od kvaliteta tvoje prakse u učenju, tvojim prirodnim sposobnostima, tvom prethodnom znanju i još mnogo toga.

Faktor 2: Uloženo vreme

Primetio si da smo ranije naznačili samo sate učenja, a ne mesece ili godine. Zašto? Jer će te stvari zavisiti od toga koliko vremena posvetiš dnevno, mesečno ili godišnje. Ako odabereš na primer nemački jezik i vežbaš dva sata svaki dan, prilično ćeš ga dobro savladati za otprilike deset meseci. Međutim, ako možeš posvetiti samo pet sati nedeljno, za taj isti jezik trebalo bi ti oko dve godine.

Ipak postoji mera. Pokušaj da se posvetiš jeziku šest sati dnevno ili više i verovatno ćeš se samo pripremiti za neuspeh. Velike su šanse da sa takvim ciljem nećeš uspeti da ispuniš svoju dnevnu kvotu, što će ti ubrzo pojesti motivaciju. Neka bude podnošljivo: oko sat-dva dnevno.

Ali da li su svi sati učenja isti? Ne baš. Provođenje nekoliko sati dnevno gledajući sinhronizovanu TV emisiju neće ti dati iste rezultate koje ćeš dobiti pravim materijalima (što nas dovodi do sledeće tačke).

Faktor 3: Materijali

Postoji mnogo različitih načina da izgradiš svoje jezičke veštine, uključujući razgovor, pisanje u dnevniku, čitanje na ciljnom jeziku i sl. Ali trebalo bi imati čvrstu osnovu za početak. Odabir usmerenog kursa jezika odličan je način za početak, jer će ti svaki minut biti važan.

Faktor 4: Nivo koji želiš postići

Još jedan faktor koji će uticati na tvoju brzinu učenja je tvoj nivo jezika kada počinješ i nivo kuda pokušavaš stići. Ako si potpuni novajlija (CEFR nivo A1), biće ti brže da pređeš na A2 nego što će učeniku sa A2 trebati da dođe do B1 ili C1 studentu do C2. Što više napreduješ igra postaje kompleksnija.

Faktor 5: Motivacija za učenje

Motivacija je velika kada je u pitanju učenje jezika. Bilo da učiš iz zabave, radi napredovanja u karijeri ili zbog komunikacije u novoj zemlji, motivacija će te odvesti daleko.

Prema jednoj studiji visoka motivacija zapravo može nadoknaditi druge nedostatke poput nepovoljnih faktora učenja. 

Koliko vremena je potrebno da se nauči strani jezik? Zavisi! 

Kao što vidiš, potrebno je mnogo toga uzeti u obzir u vezi sa vremenom koje je potrebno za učenje novog jezika. Ali umesto da brineš o tome koliko će to trajati, zašto jednostavno ne bi počeo? Nemaš šta izgubiti, a možeš dobiti potpuno novi jezik!

Teilen sie diesen Beitrag:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Ähnliche Beiträge

5 3 Ocena
Bewerten Sie diesen Beitrag
Pretplati se
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Povratna Informacija
Pogledaj sve komentare

Zadnji Postovi

Spaced Repetition System - Efikasan način za učenje reči

Spaced Repetition System – Efikasan način za učenje reči

Učenje novog jezika može biti izazovno, ali redovno ponavljanje je ključno za zadržavanje novih reči i fraza u dugoročnoj memoriji. Spaced repetition system ili sistem sa određenim raspored ponavljanja je jedan od najefikasnijih načina da poboljšate svoje učenje nemačkog jezika.

Najbolji udžbenici za nemački jezik od nivoa B2 do C2

Najbolji udžbenici za nemački jezik od nivoa B2 do C2

U ovom tekstu predstavljamo vam najbolje udžbenike za učenje nemačkog jezika od nivoa B2 do C1. Kvalitetni udžbenici su neophodni za dalje usavršavanje jezika, a mi smo izdvojili tri najbolja po našem mišljenju.

Mein und Dein - Kursevi Nemačkog Jezika
0
Mi cenimo vaše mišljenje - Ocenite članak i ostavite svoj komentarx