Koji su najbolji univerziteti u Nemačkoj?

Univerziteti u Nemaökoj

Nemačka je jedno od najpopularnijih odredišta za studente iz celog sveta. 

Sa institutima za visoko obrazovanje svetske klase, sjajnim mogućnostima za karijeru, kulturom dobrodošlice, niskim troškovima studiranja i raznim dostupnim opcijama finansiranja, postoji dobar razlog da odaberete Nemačku za svoje dalje obrazovanje. 

Uz tako sjajne obrazovne mogućnosti, više od 350 000 međunarodnih studenata pohađa fakultete u Nemačkoj. To je idealno odredište za ambiciozne naučnike, učenike jezika i one koji žele iskusiti novi kulturni život. 

Hajde sada zajedno da pogledajmo neke najbolje rangirane univerzitete u Nemačkoj i šta oni to imaju da ponude.

 • Freie Universität Berlin
 • Universität Heidelberg
 • Technische Universtität  München (TUM)
 • Ludwig Maximilian Universität Münschen
 • Humboldt Universität Berlin
 • Ostali najbolje rangirani univerziteti

1. Freie Universität Berlin

Slobodni univerzitet u Berlinu (Freie Universität Berlin ili samo FUB) osnovan je 1948. u jugozapadnom Berlinu, kao glavni berlinski univerzitet, tada pod imenom Univerzitet Friedrich Wilhelm (sada Humboldt Univerzitet u Berlinu). Posle podele Berlina na Istočni i Zapadni, FUB nalazio se u sovjetskom sektoru. Uprkos tome što je relativno mlad univerzitet, FUB je izgradio izvanrednu međunarodnu reputaciju i dovodi se u vezu sa 5 nobelovaca. Sa 150 studijskih programa Freie Universität Berlin rangiran je kao najatraktivniji u Nemačkoj za strane istraživače. FUB je od samog početka bio međunarodno orijentisan i danas se može pohvaliti sa oko 180 partnerstava sa drugim međunarodnim akademskim institucijama. Od preko 38 000 studenata koji pohađaju FU Berlin, više od 20% su međunarodni studenti.

2. Universität Heidelberg

Heidelberg, smešten na reci Neckar u jugozapadnoj Nemačkoj, poznat je po svojoj gotičkoj arhitekturi i po tome što je dao neke od najvećih akademika i mislilaca u nemačkoj istoriji. Osnovan 1386. godine, Univerzitet Heidelberg nije samo najstariji nemački univerzitet, već i jedan od najstarijih na svetu. Ima više od 30.000 upisanih studenata, nudi širok raspon od preko 160 odseka i ponosi se podsticanjem interdisciplinarne saradnje. Otprilike jedan od pet studenata je stranac, ali s obzirom da je jezik nastave svih bachelor programa i velike većine master programa nemački, moraćete polagati Deutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugang (DSH, što znači “ispit iz nemačkog jezika za upis na univerzitet ”) ili Test Deutsch als Fremdsprache (TestDaf) ako želite upisati ovaj univerzitet. Mnogi filozofi i psiholozi studirali su u Hajdelbergu. Da spomenemo samo neke Max Weber, Hannah Arendt, Erich Fromm i Karl Jaspers, bivši kancelar Helmut Kohl…

3. Technische Universität München (TUM)

Sa svojim glavnim kampusom smeštenim u srcu Münchena, Tehnički Univerzitet u Münchenu idealno je odredište za međunarodne studente sa ambicijama iz oblasti tehničkih nauka. Prepoznat kao jedan od najboljih tehničkih Univerziteta u Nemačkoj i jedan od najboljih istraživačkih univerziteta u Evropskoj uniji, potencijalnim studentima nudi izbor od 182 studijska programa, uključujući 69 studijskih programa engleskog jezika. Uz to neguje jake veze sa vrhunskim firmama i naučnim institucijama širom sveta, što TUM čini odlično mesto za početak vaše karijere kao ambicioznog mladog naučnika. Veliki nemački pisac Thomas Mann i pronalazač dizelskog motora Rudolf Diesel, industrijalac i političar Walther Rathenau i humorista Wilhelm Busch bili su među brojnim slavnim studentima TUM-a.

4. Ludwig Maximilian Universität München

Ludwig Maximilian Universität München (takođe poznat kao LMU) nalazi se u središtu grada u blizini živopisnog parka “Englischer Garten” i poznate umetničke galerije Alte Pinakothek. Osnovan je 1472. godine, sada ima više od 50 000 studenata, a prepoznat je po svojoj izvrsnosti u kvalitetu nastave i istraživanju. Gotovo 1 od 5 studenata je iz inostranstva, a LMU sarađuje sa 600 partnera sa svih pet kontinenata. LMU nudi širok izbor akademskih disciplina u rasponu od humanističkih i društvenih nauka, prava, ekonomije i šire. Neobično za nemačka univerzitete, postoji 31 ​​studijski program i mnogi  dvostruki studijski programi koji se pohadjaju u partnerstvu sa drugim univerzitetima. Univerzitet Ludwig Maximilian takođe se može pohvaliti medicinskim centrom koji je drugi u Nemačkoj nakon Charitéa u Berlinu. Njegovi istraživači i bivši studenti uključivali su 23 dobitnika Leibnizove nagrade i 16 dobitnika Nobelove nagrade, uključujući fizičara Maxa Plancka, pisca Thomasa Manna i hemičara Otta Hahna.

5. Humboldt Universität Berlin

Šetajući ulicom Unter den Linden u Berlinau, teško je ne primetiti zgrade kampusa Univerziteta Humboldt. Nazvan u čast dvojice nemačkih istraživača, Alexandera i Wilhelma von Humboldta. Impresivna lista bivših Humboldtovih studenata odgovara uticaju ovog Univerziteta. To uključuje velike ličnosti kao što su npr. Heinrich Heine, Karl Marx, Felix Mendelssohn, Walter Benjamin, WEB Du Bois i Angela Davis… Otprilike 18% trenutnog broja studenata od gotovo 34 000 su stranci. Danas najpoznatiji po područjima umetnosti i humanističkih nauka, Humboldt nastavlja dugu tradiciju u istraživanju i inovacijama, što ga čini akademskom oazom u srcu berlinske kulturne metropole. Zajedno sa FUB, Humboldt vodi Charité, jednu od najvećih i najcenjenijih evropskih univerzitetskih bolnica i istraživačkih centara.

Ostali najbolje rangirani univerziteti u Nemačkoj

Naravno, teško bi bilo dati kompletan pregled nemačkih univerziteta, ali s obzirom da vas ne želimo previše zamarati želeli bismo da spomenemo i ostale univerzitete koji se nalaze na međunarodnoj rang listi:

 • Univerzität Tübingen
 • Freie Universität Berlin
 • RWTH Universität Aachen 
 • Universität Bonn
 • Universität Göttingen
 • Universität Hamburg
 • TU Berlin
 • Universität Ulm
 • Universität  Mannheim
 • Universität Würzburg
 • Universität Bielefeld
 • TU Dresden
 • Universität Köln
 • Karlsruhe Institut für Technologie (KIT)

Put do studiranja u Nemačkoj

Ako ovde vidite fakultet svojih snova, trebalo bi poraditi na vašoj prijavi,  na svojim jezičnim veštinama i na početak potpuno nove životne avanture. Čak i ako se vaš smer iz snova predaje na engleskom, pristup nemačkom obrazovnom sistemu odličan je razlog za učenje nemačkog i sjajan način za otvaranje novih uzbudljivih prilika na tržištu rada u Nemačkoj i inostranstvu. 

Teilen sie diesen Beitrag:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Ähnliche Beiträge

5 1 Ocena
Bewerten Sie diesen Beitrag
Pretplati se
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Povratna Informacija
Pogledaj sve komentare

Zadnji Postovi

Spaced Repetition System - Efikasan način za učenje reči

Spaced Repetition System – Efikasan način za učenje reči

Učenje novog jezika može biti izazovno, ali redovno ponavljanje je ključno za zadržavanje novih reči i fraza u dugoročnoj memoriji. Spaced repetition system ili sistem sa određenim raspored ponavljanja je jedan od najefikasnijih načina da poboljšate svoje učenje nemačkog jezika.

Najbolji udžbenici za nemački jezik od nivoa B2 do C2

Najbolji udžbenici za nemački jezik od nivoa B2 do C2

U ovom tekstu predstavljamo vam najbolje udžbenike za učenje nemačkog jezika od nivoa B2 do C1. Kvalitetni udžbenici su neophodni za dalje usavršavanje jezika, a mi smo izdvojili tri najbolja po našem mišljenju.

Mein und Dein - Kursevi Nemačkog Jezika
0
Mi cenimo vaše mišljenje - Ocenite članak i ostavite svoj komentarx