Kato Lomb: Poliglota iz Budimpešte koja je inspirisala generacije

Kato Lomb - mein und dein

U svetu lingvistike postoji mnogo značajnih imena koja su oblikovala naše razumevanje jezika. Među tim izuzetnim pojedincima nalazi se i Kato Lomb (vidi i “Čarobna formula za učenje jezika”) kojoj posvećujemo ovaj tekst. 

Rođena 1909. godine u Mađarskoj, ova izvanredna žena je nadmašila sva očekivanja i postala prepoznatljiva po svom neverovatnom poznavanju stranih jezika. Njena priča o životu i postignućima je inspiracija za mnoge, a njen doprinos u oblasti lingvistike ostaje neizbrisiv.

Kato Lomb smatra se jednom od prvih hiperpoliglota koja je govorila čak 16+ jezika, a kasnije se još i specijalizovala za prevođenje. Među jezicima koje je govorila su engleski, francuski, nemački, ruski, kineski, arapski, japanski… Njeno neverovatno poznavanje jezika je izazvalo divljenje širom sveta, a zbog toga je dobila i nadimak „Poliglota iz Budimpešte“. Njena strast prema učenju jezika se nikada nije stišala, čak ni u poznim godinama (umrla u 94. godini). Ona je dokazala da je životno učenje nešto što nam može doneti neizmernu radost i bogatstvo.

Za nju, učenje novog jezika nije bilo samo puko usvajanje gramatike i vokabulara, već i duboko uranjanje u mentalitet i način razmišljanja naroda čiji jezik učila. Svaki novi jezik je za nju bio prozor u svet, prilika da razume i poštuje različite načine života i tradicije.

Njeno prevođenje bilo je maestralno. Uspevala je da prenese duh originalnog teksta na način koji je bio blizak ciljnoj publici i bila je prvi simultani prevodilac na svetu. 

Kato Lomb putovala je širom sveta, upijajući kulturološke različitosti i usavršavajući svoje jezičke veštine na licu mesta. Svako putovanje za nju je bilo nova avantura i prilika da uči nešto novo. Njena otvorenost prema različitostima činila ju je izvanrednim posmatračem i poštovaocem svih svetskih kultura.

Osim što je bila poliglota i putnik, Kato Lomb je takođe bila i priznata autorka. Napisala je nekoliko knjiga o jezicima (Poliglota: Kako ja učim jezike) i svojim iskustvima u učenju, prevođenju i putovanjima. Njene knjige su postale izvor inspiracije za one koji su želeli da se bave jezicima ili da jednostavno prošire svoje horizonte. Njena sposobnost da prenese svoju strast prema jezicima na čitaoce je bila neosporna, a njene knjige su postale bestseleri u Mađarskoj i šire.

Kato Lomb je ostavila neizbrisiv trag na polju lingvistike i jezičke razmene. Njen doprinos učenju i razumevanju jezika je neprocenjiv. Bila je primer da se snovi mogu ostvariti kroz upornost, strast i ljubav prema onome što radimo. Tek u svojim dvadesetim je počela da uči engleski jezik na primer. Njena posvećenost učenju jezika i otvorenost prema različitim kulturama ostaje inspiracija za sve nas da i dalje istražujemo i učimo o bogatstvu jezičke raznolikosti koja oblikuje naš svet.

Fazit

Kato Lomb je bila pravi superstar lingvistike. Njena neiscrpna motivacija, sposobnost da savlada toliko jezika i da putuje svetom otvorenog uma podseća nas da je učenje jezika putovanje koje nas obogaćuje, zabavlja i uči toleranciji i boljem razumevanju sveta. 

Teilen sie diesen Beitrag:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Ähnliche Beiträge

0 0 Ocena
Bewerten Sie diesen Beitrag
Pretplati se
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Povratna Informacija
Pogledaj sve komentare

Zadnji Postovi

Mein und Dein - Kursevi Nemačkog Jezika
0
Mi cenimo vaše mišljenje - Ocenite članak i ostavite svoj komentarx