Nemački A1: Kako se pozdraviti i rastati na nemačkom jeziku #2

Kako se pozdraviti i rastati na nemačkom jeziku - mein und dein

Pozdravi

Evo nekoliko dobrih vesti za početak: Hallo je univerzalni pozdrav na nemačkom, baš kao i Hello na engleskom. Možete ga koristiti bilo gde i bilo kada! 

Tu su i pozdravi vezani za određeno doba dana: 

Guten Morgen. Dobro jutro.

Guten Tag. Dobar dan

Guten Abend. Dobro veče. 

Savet! Ovi pozdravi su malo formalniji – tako ćete reći npr. u prodavci, na šalteru ili sa ljudima koje ne poznajete dobro. Guten Morgen je nešto drugačiji: to govorimo i ljudima sa kojima živimo na početku dana. Osim toga, koristi se sve do podneva. Guten Abend zvuči dobro od 17:00, 18:00, zimi možda čak i nešto ranije! Guten Tag koristimo između. 

Pored toga, postoji niz jednostavnih pozdrava od jedne reči za neformalnu upotrebu između prijatelja i kolega. Možete ih koristiti u bilo koje doba dana. Moin je standard u severnoj Nemačkoj, Servus na jugu, Grüezi u Švajcarskoj. U zavisnosti od toga u kom delu Nemačke se nalazite, možda ćete čuti i druge pozdrave. Gde god da se nalazite, da budemo jednostavni, uvek možete samo da pozdravite sa Hallo.

Rastanci

Za rastanak u formalnim situacijama, trebalo bi da koristite Auf Wiedersehen oder Auf Wiederhören na telefonu. Ali u današnje vreme često se koristi samo neformalni oblik Tschüs

Kao i na engleskom jeziku, Gute Nacht liči na ostale pozdrave, ali se koristi da bi se rastali – konkretno, samo pre odlaska na spavanje. Imajte na umu da Gute u Gute Nacht na kraju nema -n kao što ga ima na primer u Guten Morgen, Guten Tag i Guten Abend.

Drugi put ćemo vam reći zašto! 🙂 Pratite nas na blogu.

Teilen sie diesen Beitrag:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Ähnliche Beiträge

5 1 Ocena
Bewerten Sie diesen Beitrag
Pretplati se
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Povratna Informacija
Pogledaj sve komentare

Zadnji Postovi

Mein und Dein - Kursevi Nemačkog Jezika
0
Mi cenimo vaše mišljenje - Ocenite članak i ostavite svoj komentarx