Nemački A1: Kako se pozdraviti i rastati na nemačkom jeziku #2

Kako se pozdraviti i rastati na nemačkom jeziku - mein und dein

Pozdravi

Evo nekoliko dobrih vesti za početak: Hallo je univerzalni pozdrav na nemačkom, baš kao i Hello na engleskom. Možete ga koristiti bilo gde i bilo kada! 

Tu su i pozdravi vezani za određeno doba dana: 

Guten Morgen. Dobro jutro.

Guten Tag. Dobar dan

Guten Abend. Dobro veče. 

Savet! Ovi pozdravi su malo formalniji – tako ćete reći npr. u prodavci, na šalteru ili sa ljudima koje ne poznajete dobro. Guten Morgen je nešto drugačiji: to govorimo i ljudima sa kojima živimo na početku dana. Osim toga, koristi se sve do podneva. Guten Abend zvuči dobro od 17:00, 18:00, zimi možda čak i nešto ranije! Guten Tag koristimo između. 

Pored toga, postoji niz jednostavnih pozdrava od jedne reči za neformalnu upotrebu između prijatelja i kolega. Možete ih koristiti u bilo koje doba dana. Moin je standard u severnoj Nemačkoj, Servus na jugu, Grüezi u Švajcarskoj. U zavisnosti od toga u kom delu Nemačke se nalazite, možda ćete čuti i druge pozdrave. Gde god da se nalazite, da budemo jednostavni, uvek možete samo da pozdravite sa Hallo.

Rastanci

Za rastanak u formalnim situacijama, trebalo bi da koristite Auf Wiedersehen oder Auf Wiederhören na telefonu. Ali u današnje vreme često se koristi samo neformalni oblik Tschüs

Kao i na engleskom jeziku, Gute Nacht liči na ostale pozdrave, ali se koristi da bi se rastali – konkretno, samo pre odlaska na spavanje. Imajte na umu da Gute u Gute Nacht na kraju nema -n kao što ga ima na primer u Guten Morgen, Guten Tag i Guten Abend.

Drugi put ćemo vam reći zašto! 🙂 Pratite nas na blogu.

Teilen sie diesen Beitrag:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Ähnliche Beiträge

5 1 Ocena
Bewerten Sie diesen Beitrag
Pretplati se
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Povratna Informacija
Pogledaj sve komentare

Zadnji Postovi

Spaced Repetition System - Efikasan način za učenje reči

Spaced Repetition System – Efikasan način za učenje reči

Učenje novog jezika može biti izazovno, ali redovno ponavljanje je ključno za zadržavanje novih reči i fraza u dugoročnoj memoriji. Spaced repetition system ili sistem sa određenim raspored ponavljanja je jedan od najefikasnijih načina da poboljšate svoje učenje nemačkog jezika.

Najbolji udžbenici za nemački jezik od nivoa B2 do C2

Najbolji udžbenici za nemački jezik od nivoa B2 do C2

U ovom tekstu predstavljamo vam najbolje udžbenike za učenje nemačkog jezika od nivoa B2 do C1. Kvalitetni udžbenici su neophodni za dalje usavršavanje jezika, a mi smo izdvojili tri najbolja po našem mišljenju.

Mein und Dein - Kursevi Nemačkog Jezika
0
Mi cenimo vaše mišljenje - Ocenite članak i ostavite svoj komentarx