Kako možete poboljšati izgovor za 15 minuta | Nemački jezik

Kako možete poboljšati izgovor za 15 minuta - Nemački jezik - mein und dein

Učite nemački i nervira vas što zvučite i dalje kao “stranac”. Pitate se kako možete poboljšati izgovor na nemačkom? Odlično, jer na pravom ste mestu. Dobra vest je, da bismo zaista postigli napredak u izgovoru dovoljno je petnaestak minuta dnevno.

Da li je izgovor važan?

Jezik se sastoji iz kombinacije glasova koji daju neki smisao. Kada učimo strani jezik posebnu pažnju moramo obratiti na melodiju i glasove. Tek kada izgovorimo korektno reč, pa čak nezavisno i od gramatike, naši sagovornici nas mogu razumeti. Naročito je bitno da od samog početka vodimo računa o izgovoru. Početnici se često koncentrišu na gramatiku, dok izgovor ostave po strani. Neretko se reči uče samo po značenju. Tu se krije greška. Kada se naviknemo na melodiju reči koju diktira naš maternji jezik stvaraju se obrasci koji se kasnije teško ispravljaju.

 

http://www.toonsup.com/illustrations/vokaldreieck

Izgovor u nemačkom jeziku zavisi od smene kratkih i dugih vokala, naglašenih i nenaglašenih slogova koje kreiraju ritam. Uz to nemački ima više vokala u odnosu na slovenske jezike, čak 8 kratkih i 8 dugih, i četiri diftonga. Osim toga u nemačkom postoje reči koje se pišu isto, ali se izgovaraju različito u zavisnosti od njihovog značenja.

Npr. perfekt (perfekat) i perfekt (perfektno) 

Evo još nekih klasika

für – vier

Tür – Tier

Tüte – Titte

Tief – Tee

Brötchen – Brettchen

Probajte da izgovorite ? Nije tako lako, znam. Ali dobra vest je da je ovo samo stvar treninga i dobre volje. 

Do izgovora za 15 minuta dnevno

Složićemo se, svi smo različiti, pa prema tome postoje i mnogo mogućnosti kako možete trenirati izgovor na nemačkom jeziku. Ali svima njima je zajedničko jedno: petnaestak minuta dnevno može biti dovoljno za napredak u najkraćem mogućem roku. Isprobajte još danas, evo par ideja!

1) Čitajte naglas!

Koliko stara, toliko i dobra opcija za poboljšanje izgovora je čitanje naglas. To može biti bilo šta, na primer prevod filma, blogpost, časopis. Naša preporuka je Deutsch Perfekt. Tu možete naći aktuelne tekstove sortirane po težini. Na ovaj način ćete uvek pronaći odgovarajući tekst. Takođe 15ak minuta jutarnje gimnastike može postati motivacioni i nadahnjujući deo vaše jutarnje rutine.  Vezujući ovakav trening za jutro osiguraće da zaista svakodnevno radite na svojim jezičkim veštinama i napredujete. I ne brinite: prvih nekoliko puta može biti neobično i trebaće Vam nekoliko dana dok se ne uhodate. 

2) Ponavljajte!

Osim čitanja naglas, možete se fokusirati na izgovor svake reči i melodiju rečenice. Stopirajte i ponovite reč ili rečenicu. Da li je to previše lako za Vas? Onda možete isprobati tehniku Shadowing. Cilj je da dok slušate ponavljate naglas. Na taj način, ne samo da morate da obratite pažnju na ispravan izgovor, već i na brzinu. U zavisnosti od nivoa utreniranosti, težinu možete podešavati sami. Moj savet je: počnite lagano i povećavajte vremenom.

3) Gledajte!

Svi volimo da se opustimo na sofi. To takođe možemo iskoristiti za poboljšanje izgovora. Različiti glasovi osoba koje ćete čuti u filmovima ili na youtubu pomoći će Vam da se naviknete na različite akcente i poboljšate izgovor. Važno je da pažljivo slušate i ne samo da se prepustite uživanju, ipak ovde hoćemo i da se unapredimo. 

4) Pronađite adekvatnog profesora!

Prvo, oslobodite se grešaka. Svi ih pravimo, bez njih ne napredujemo. Drugo, profesor koji zna šta radi osvestiće vam pozicije jezika i usana, pomoći će oko izgovora na osmišljen i izbalansiran način. U školi Mein und Dein postoje i fonetski individualni program po kom ćete upoznati sve što treba da znate o izgovoru u nemačkom jeziku.

Uverite se da je fokus vaš izgovor i ne brinite da li vežbate pet ili dvadeset minuta. Trening izgovora treba da traje onoliko koliko se možete koncentrisati na svaku reč. Vremenom i vaši kapaciteti će rasti.

Fazit

Poboljšanje izgovora je samo stvar vežbe. Bez obzira na vreme koje želite da uložite, uvek važi sledeće: Poboljšaćete izgovor ako redovno radite na njemu. Dakle, morate izaći na kraj sa drugim zvukovima, naučiti intonaciju i pogoditi tačnu melodiju rečenice. Zbog toga uvek treba imati na umu sledeća dva principa:

1) Naučite reči sa pravilnim izgovorom od samog početka.

2) Koristite svaki dan za poboljšanje izgovora.

Ako sledite ove dve smernice, brzo ćete postići uspeh i zadiviti sve vašim izgovorom.

Teilen sie diesen Beitrag:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Ähnliche Beiträge

5 2 Ocena
Bewerten Sie diesen Beitrag
Pretplati se
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Povratna Informacija
Pogledaj sve komentare

Zadnji Postovi

Spaced Repetition System - Efikasan način za učenje reči

Spaced Repetition System – Efikasan način za učenje reči

Učenje novog jezika može biti izazovno, ali redovno ponavljanje je ključno za zadržavanje novih reči i fraza u dugoročnoj memoriji. Spaced repetition system ili sistem sa određenim raspored ponavljanja je jedan od najefikasnijih načina da poboljšate svoje učenje nemačkog jezika.

Najbolji udžbenici za nemački jezik od nivoa B2 do C2

Najbolji udžbenici za nemački jezik od nivoa B2 do C2

U ovom tekstu predstavljamo vam najbolje udžbenike za učenje nemačkog jezika od nivoa B2 do C1. Kvalitetni udžbenici su neophodni za dalje usavršavanje jezika, a mi smo izdvojili tri najbolja po našem mišljenju.

Mein und Dein - Kursevi Nemačkog Jezika
0
Mi cenimo vaše mišljenje - Ocenite članak i ostavite svoj komentarx