Kako lako položiti TELC B2 ispit ili bilo koji drugi (I deo)

Kako lako položiti TELC ispit ili bilo koji drugi - mein und dein

Jezik se sastoji iz četiri fundamentalnih veština. Kompetencije čitanja, slušanja, pisanja i govora razvijaju se kako u maternjem, tako i u stranom jeziku. Zato se međunarodno priznati sertifikati kao štu su Telc, Goethe Test, ÖSD i TestDaf sastoje iz četiri dela. U nastavku pročitajte kako lako možete položiti TELC ispit ili bilo koji drugi. 

U ovom serijalu tekstova vodićemo Vas kroz svaki deo testa. Pružićemo Vam korisne smernice, na osnovu kojih ćete moći samostalno i poptuno besplatno razvijati svoje veštine i kompetencije. Još bitnije, saveti će Vas pripremiti ne samo na to kako lako položiti TELC ispit (ili bilo koji drugi), već na mnogo više od toga, a to je na život u Nemačkoj.

U prvom delu serijala posvećenom čitanju (Leseverstehen) govorićemo o tome kako da poboljšate razumevanje? Kako da popravite brzinu čitanja na stranom jeziku i kako uspešno, lako i suvereno da položite bilo koji test.

Zašto je čitanje osnov svega

Čitanje je esencijalno za sticanje jezika. Možda najbitnije. Već od samog početka, a tu mislim od nivoa A1 bitno je da dosta čitate na nemačkom. Čitajte puno, čitajte svakoga dana. Čitajte i naglas. Napravite plan i pridržavajte se toga. Ako ga i prekršite ništa strašno, bitno je da znate zašto to radite. Rezultate nećete primetiti odmah, međutim posle nekog vremena vaš vokabular će rasti sve brže i brže. Što više razumete, poželećete da čitate još više.

Na samom početku treba raščlaniti reči i steći pregled nemačke rečenice. Posvetite tome na početku malo više energije i Vaš pregled reči koje prepoznajete i koje možete izgovoriti, kontinuirano će rasti.

Ubrzo ćete shvatiti da je nemački pritom jako zahvalan, jer je transparentan. Razlike grafema i fonema su minimalne. Na samom startu je neobično, međutim ne zaboravite, što više čitate, brže ćete napredovati.

Iz mnogo razloga je bitno čitati puno. Čitanjem ćete dobiti najbolji primer nemačke rečenice u kontekstu. Što više scenarija i izvora promenite, to će Vam čitanje i razumevanje ići lakše. A sa povećanim razumevanjem, ubrzano će rasti i Vaš vokabular.

Međutim treba biti oprezan.

Apsolutno najbitnija stvar je odabir literature. Najčešće se čitanje prekida jer je tekst ili

  1. pretežak ili
  2. užasno dosadan.

Birajte adekvatne tekstove shodno Vašim trenutnim jezičkim sposobnostima i koristite autentične materijale. Tekstovi iz knjiga za učenje nemačkog ili tekstovi iz pripremnih knjiga za test nisu dobar izbor.

Kako lako položiti TELC ispit ili bilo koji drugi -Predlog literature po nivoima

Kada ovladate jednim nivoom, možete preći na sledeći. To je kada počenete da razumete oko 90 do 95% onoga što čitate. Krenite od tekstova koje većim delom razumete (oko 70 do 80%) i po mogućustvu u kojima uživate.

Pročitajte sada naše predloge po nivoima

A1 – U početku za razumevanje će Vam poslužiti slike. Čitajte natpise u gradu, na železnici i aerodromu, natpise u šoping centrima i marketima. Reklame. Slikovnice, slikovne rečnike i fokusirajte se na svakodnevne aktivnosti. Razmislite kako se to kaže na nemačkom što svakoga dana radite. (Za to najbolje koristiti google search pictures, instagram)

A2 – Kada ovladate time pređite na složenije rečenice i tekstove do 100 reči. Čitajte obaveštenja, vremenske prognoze, neformalnu komunikaciju na internetu i chat forumima. Koristite facebook grupe, instagram.

B1 – Zatim pređite na blogove na lifestyle teme kao što su sport, lepota, zdravlje, psihologija. Čitajte kratke priče do 500 reči.

B2 – Izložite se što više internetu, online vestima i navikavajte se polako na dužinu teksta od oko 1200 reči.

C1 – Čitati što više. Čitajte sve što Vam dođe do ruke. Čitajte priče i romane.

Fazit

Kroz zanimljive autentične materijale aktiviraćete svoja iskustva, emocije i na kraju ideje. Slike i emocije koje nastaju, vezuju se direktno za nemački. Tako nastaje prirodan i automatski proces bez učenja gramatike i izlaganja sebe brutalnim i stresnim drilovima. Na taj način ćete se bolje setiti reči i struktura za razliku od pravila i besmislenog memorisanja reči i tabela. Razumećete bolje u kontekstu i na kraju ćete biti u stanju da to isto upotrebite.

Na samom kraju prvog dela serijala, mogu Vam reći da ste na dobrom putu čim čitate ovaj tekst. Nastavite da čitate. Čitajte zato što Vas interesuje. Čitajte tako da zaboravite da učite nemački.  Kada, dok čitate, zaboravite da učite nemački, dobićete najfiniji i najkvalitetniji oblik učenja stranog jezika.

U drugom delu serijala posvećenom čitanju (Leseverstehen) pisaćemo o strategijama čitanja i osnovnim greškama u pripremi ispita.

Teilen sie diesen Beitrag:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Ähnliche Beiträge

0 0 Ocena
Bewerten Sie diesen Beitrag
Pretplati se
Obavesti me o
guest
3 Komentara
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Inline Povratna Informacija
Pogledaj sve komentare

Zadnji Postovi

Mein und Dein - Kursevi Nemačkog Jezika
3
0
Mi cenimo vaše mišljenje - Ocenite članak i ostavite svoj komentarx