Kako do posla u Nemačkoj?

Odlučili ste se da svoju poslovnu karijeru gradite u Nemačkoj? Informišite se o  različitim putevima kako možete doći do odgovarajućeg poslodavca počevši od pretrage preko interneta pa sve do posete sajmova za zapošljavanje.

Traženje posla na internetu

Bilo u Srbiji ili u Nemačkoj najbolje je početi sa traženjem željenog radnog mesta na internetu. Oglase za posao u Nemačkoj možete naći na zvaničnim internet stranicama sledećih institucija:

Bundesagentur für Arbeit je nemački najbitniji javni portal za traženje posla. Njihov zadatak je pomoć pri traženju posla u zemlji i inostranstvu. Pretraga se može vršiti na engleskom i nemačkom, dok su oglasi za posao na nemačkom jeziku. Mnogi poslovi se mogu videti direktno i na portalu www.make-it-in-germany.com/make-it/jobboerse. Eksperti virtuelnog „Welcome centra“ mogu Vam direktno pomoći na live Chatu ili jednostavno pošaljite mail make-it-in-germany@arbeitsagentur.de.

EURES ili Evropski portal za poslovnu mobilnost je jedan od projekata Evropske komisije. Iako Srbija nije u Evropskoj uniji, portal može biti od koristi. Baza poslova je velika, osim toga mogu se naći korisne informacije o zemlji i uslovima rada.

Portali za zapošljavanje i webstranice firmi su itekako vredni posete. Mnoge firme objavljuju radna mesta ne samo oficijalnim institucijama, već i na internetu. Pretražite nemačke portale za zapošljavanje pod odrednicom Jobportale in Deutschland i pogledajte socijalne mreže. Dalje obavezno napravite poslovni profil socijalnoj mreži Xing.  Na webstranicama firmi koje dolaze u obzir za Vas pod rubrikama „Stellenangebote“, „Karriere“ ili „Vakanzen“ često se nalaze  otvorene pozicije.

Traženje posla u Nemačkoj

Viza za traženje posla na šest meseci daje Vam dovoljno prostora da se orijentišete i nađete odgovarajućeg poslodavca. Više o tome možete pročitati na stranici ambasade u Beogradu https://belgrad.diplo.de/rs-sr/service/visa-einreise/-/2077456#content_2. Ako ste već u Nemačkoj osim interneta na raspolaganju Vam je još nekoliko opcija.

Lokalne novine objavljuju u vikend izdanjima oglase za posao. Možda možete naći nešto interesantno.

Posetite lično biro za zapošljavanje. U gotovo svakom gradu postoji ogranak, usluga je besplatna.

Sopstveni oglas. Budite aktivni i kao dopuna Vašoj potrazi možete objaviti sopstveni oglas na internetu ili u novinama. Ipak treba uzeti i statistički podatak da one ređe vode do uspeha od direktne prijave.

Sajmovi za zapošljavanje pružaju direktan kontakt za kompanijama. Najbolje je unapred se informisati o terminima održavanja sajmova i firmama koje nastupaju na njemu. Pripremite unapred sva dokumenta potrebna za prijavu i zapišite imena ljudi sa kojim ste razgovarali. To Vam dalje može pomoći na razgovoru za posao.

Headhunter agencije su takođe opcija koju treba razmotriti. Treba uzeti u obzir da su one privatne agencije koje posreduju poslove i da imaju svoje interese. One za Vas traže posao pa samim tim pre ili kasnije honorare.

Poznanici  mogu dosta pomoći. Prijatelji u Nemačkoj i familija imaju važnu ulogu ne samo u smilsu podrške. Ispričajte svojim bliskim osobama o Vašim željama i sakupljajte sve korisne informacije.

Na kraju želim Vam puno uspeha i sreće u traženju posla. Čitajte i dalje naše tesktove i podelite dalje.

(www.make-it-in-germany.com)

Teilen sie diesen Beitrag:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Ähnliche Beiträge

0 0 Ocena
Bewerten Sie diesen Beitrag
Pretplati se
Obavesti me o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Inline Povratna Informacija
Pogledaj sve komentare

Zadnji Postovi

Mein und Dein - Kursevi Nemačkog Jezika
1
0
Mi cenimo vaše mišljenje - Ocenite članak i ostavite svoj komentarx