Imperativ u nemačkom jeziku – upotreba i primeri

Imperativ u nemačkom jeziku - upotreba i primeri

Imperativ je gramatička kategorija koja se ne koristi za izdavanje samo naredbi i zahteva, već se koristi i za izražavanje molbe i saveta. U nemačkom jeziku imperativ se formira pomoću glagolske osnove, a često se koriste i modalni glagoli za izražavanje uljudnosti ili prijateljskog tona. U ovom članku ćemo se upoznati sa upotrebom i primeni imperativa u nemačkom jeziku.

Građenje

Prvo i osnovno, imperativ se sastoji od jednog glagola i to u osnovnom obliku. Glagol stoji na početku rečenice, a odvojivi prefiks (ako ga ima) ide na kraj. Na primer, „Komm mit!“ (Pođi sa mnom!) ili „Hör zu!“ (Slušaj me!). S obzirom da se radi o direktnom obrađanju imamo oblike samo za drugo lice jednine i množine kao i za persiranje.

Komm bitte.

Kommt bitte.

Kommen Sie bitte.

Postoji nekoliko pravila koje treba pratiti kada koristite imperativ u nemačkom jeziku. Jedno od tih pravila je da se na kraju glagola u imperativu ne dodaje -st, osim ako glagol završava na -t ili -d. U tom slučaju, dodaje se samo -e. Na primer, „Mach das Fenster auf!“ (Otvori prozor!). Umesto machst* das Fenster auf.

Drugo pravilo koje treba zapamtiti je da se u imperativu ne koristi lična zamenica, jer se smatra da je očigledno kome se obraćamo. Na primer, umesto „Du, komm mal her!“ (Ti dođi ovamo!), koristimo „Komm mal her!“.

Osim toga u imperativu često koristi infinitiv glagola sa prefiksom „lass“, što se koristi za davanje dozvole. Na primer, „Lass mich in Ruhe!“ (Pusti me na miru!).

Treba reći da se u imperativu često koriste glagoli koji se odnose na fizičke radnje ili kretanje, kao što su „geh“ (idi), „lauf“ (trči), „setz dich“ (sedi). Ovo se često koristi u situacijama kada želimo da nekome kažemo šta treba da radi. Na primer, „Geh nach Hause!“ (Idi kući!).

Kada koristite imperativ u nemačkom jeziku, treba da obratite pažnju na ton i intonaciju. Kada dajete naredbu, ton treba da bude oštar i jak, dok se pri savetovanju ili molbi koristi blaži ton i dodaju se reči kao što su bitte i doch.

Primeri

Evo nekoliko primera upotrebe imperativa u nemačkom jeziku:

  • „Komm schnell!“ – „Dođi brzo!“
  • „Gib mir das Buch bitte.“ – „Daj mi knjigu molim te.“
  • „Bleib doch ruhig!“ – „Ostani miran!“
  • „Helfen Sie mir bitte!“ – „Pomozite mi molim vas!“
  • „Lernt Deutsch!“ – „Učite nemački

Fazit

Imperativ je važna gramatička kategorija u nemačkom jeziku, koja se često koristi za izdavanje molbe i zahteva. Kao i u bilo kojem drugom jeziku, važno je naučiti pravilnu upotrebu imperativa u nemačkom jeziku kako biste se bolje izrazili u svakodnevnom životu i komunikaciji s drugima.

Ako želite još više saznati o ključnim gramatičkim temama, dobiti savete i inspiraciju za učenje nemačkog jezika kliknite hier herunterladen i posetite naš blog o nemačkom jeziku i kulturi.

Teilen sie diesen Beitrag:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Ähnliche Beiträge

0 0 Ocena
Bewerten Sie diesen Beitrag
Pretplati se
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Povratna Informacija
Pogledaj sve komentare

Zadnji Postovi

Mein und Dein - Kursevi Nemačkog Jezika
0
Mi cenimo vaše mišljenje - Ocenite članak i ostavite svoj komentarx