Gete i Šiler – Prijateljstvo dva velikana nemačke književnosti

Oda prijateljstvu - Gete i Šiler

U leto 1794. godine počinje legendarno prijateljstvo dva pisca. U Vajmaru se upoznaju Gete i Šiler.

U nastavku pročitajte šta se sve dešavalo i zašto je to prijateljstvo toliko bilo bitno.

15 godina ranije

Fridrih Šiler ima 20 godina i studira medicinu u Štutgartu na vojnoj školi. Johan Volfgang Gete ima 30 i za mnoge je već superstar. Njegov epostolarni roman Patnje mladog Vertera i drama Gec od Berlihingena imali su evropski uspeh i zacementriali Geteovu poziciju influensera broj 1. svoga doba. Osim toga imao je bitnu ulogu u Vajmaru na dvoru svog prijatelja Karla-Avgusta. Za Šilera je naravno, kao i za mnoge druge, Gete idol.

Situacija se menja, Šiler izlazi iz anonimnosti

Strog režim u vojnoj školi i medicina nikada ga nisu zanimale. Njegova strast je pisanje. U Manhajmu izlazi prva njegova drama Razbojnici koja je objavljena anonimno. Razbojnici su doživeli ogroman uspeh, pre svega kod mlađe publike. Ubrzo postaje zvezda u usponu novog pravca Sturm und Drang-a. U međuvremnu radi kao lekar u Štutgartu, što ga ne ispunjava previše. Želi da se potpuno posveti pisanju, međutim ima problem. Nema puno para.

Šta radi Gete za to vreme

U Vajmaru Getea prilike sve više guraju u politiku. Brine se o finansijama i vodi biblioteku i pozorište. Novac nikada nije bio problem za njega, potiče iz jako bogate frankfurtske porodice, i nalazi se u najvišem društvu. Svojim poslom nije zadovoljan, jer zapostavlja pisanje i politika otupljuje njegovu inspiraciju. Zato 1786. na jesen kreće u Italiju i vraća se dve godine kasnije.

Prvi susret

Kada se Gete vratio kući, Šiler je u Vajmaru. Šarlota fon Lengefeld koju će kasnije oženiti, organizivala je hausparty u dvorištu svoje majke. Međutim njih dvojica nisu razmenila ni reč.

Šiler postaje profesor istorije u Jeni. Kako je to moguće pitao se verovatno i sam Šiler. Nije znao da mu je to sredio upravo uticajni Gete. Ipak Šiler nema fiksnu platu i egzistencija njegove porodice je neizvesna.

Upoznavanje ostaje samo pusta želja

Iako žive na samo 20 kilometara, razlike i stav prema pisanju između Šilera i Getea su ogromne. Toliko da bi se moglo reći i da su rivali.

1794.

Šiler dobija ponudu od poznatog izdavača Johana Fridriha Kote da pokrene blog tadašnjeg vremena. Šiler planira filozofski žurnal za intelektualce i za to su mu naravno potrebni intelektualnci.

Prvi put se obraća direktno Geteu putem mejla i moli ga za pomoć. Gete prihvata i mesec dana kasnije dolazi do prvog razgovora. Zajedno šetaju u Jeni do Šilerove kuće i razrađuju plan kako bi mogli u budućnosti da sarađuju.

Početak Vajmarkse klasike

Dva titana nemačke književnosti razmenjuju živa i emotivna pisma. U hrabrom pismu povodom Geteovog rođendana Šiler se usuđuje da filozofira o starim Grcima. Geteova omiljena tema. Time je Šiler pridobio velikog genija. Vajmarska klasika je rođena. Nemačka književnost je po drugi put (posle srednjovekovne) na vrhuncu.

Pisanje istorije

Šiler posećuje Getea u Vajmar na dve nedelje kako bi razgovarali o daljem radu. Jedno je jasno, obojica su vrlo različiti. Gete je emotivni genije, intuitivan, temperamentan, okrenut prema prirodi i odan svojim principima. Šiler je analitičan, odmeren, mislilac koji se u svojim delima bori za pravdu. Svesni su razlika i prihvataju ih što i predstavlja bazu njihovog prijateljstva.

Posle toga posećuju se sve češće, a kada se ne viđaju dopisuju se i razmenjuju svoja nova dela na proveru. Vremenom se razvija bliska poslovna veza i blisko prijateljstvo. Kada Gete posećuje Šilera u Jeni igra se sa njegovom decom i donosi male poklone za kuhinju. Uglavnom jagode, zeca i ribu.

Kao rezlutat druženja i ogromne razmene misli nastala su epohalna dela:

Valenstajn – Šiler

Marija Stjuart – Šiler

Vilhelm Tel – Šiler

Faust I – Gete

Kraj jednog prijateljstva

Od prvog susreta Gete i Šiler imaju još jedanaest godina druženja. Šiler je još kao mladić oboleo (verovatno od tuberkuloze) i znao je da mu nije preostalo puno vremena. Svestan toga pisao je neprekidno u Jeni i Vajmaru.

U svojoj 45. godini je umro.

Tugu za Šilerom Gete je nosio tokom celog života.

Nije prisustvovao njegovoj sahrani.

U pismu je napisao, „Šilerovom smrću izgubio sam polovinu sebe“.  

Tekst inspirisan: Zwei Giganten werden Freunde

Teilen sie diesen Beitrag:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Ähnliche Beiträge

0 0 Ocena
Bewerten Sie diesen Beitrag
Pretplati se
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Povratna Informacija
Pogledaj sve komentare

Zadnji Postovi

Mein und Dein - Kursevi Nemačkog Jezika
0
Mi cenimo vaše mišljenje - Ocenite članak i ostavite svoj komentarx