Dark druga sezona – Serija o kojoj se priča

Dark druga sezona
Oficijalni trailer druge sezone.

Dark je možda u ovom trenutku najbolja nemačka serija. Radi se o slojevitoj priči o distorziji vremena sa elementima misterije i porodične drame. Vremenski nivoi, atomska energija, tajne, crna materija, buntovni tinejdžeri i milje malog mesta teme su ove Netflix-ove nemačke serije za koju kritičari prognoziraju da će postići svetski uspeh.

U junu ove godine izašla je druga sezona sa još više vremenskih nivoa. Radnja je dosta kompleksnija, tako da za početak ne bilo loše imati pored sebe papir i olovku. 🙂  

Ne brinite, ako ste propustili prvu sezonu, čitajte dalje i saznaćete ukratko šta se sve dešavalo do sada kao i to kakvi su naši utisci. Osim toga daćemo i par smernica za bolje razumevanje druge sezone..

Dark serija – kratak uvod

Kada pomislite na nemačku seriju, prvo što Vam može pasti na pamet je Tatort i Schwarzwaldklinik. Međutim autori Dark serije pobrinuli su se da tu sliku promene jednom zauvek.

Pre godinu i po dana premijerno je prikazana prva Netflixova nemačka serija. Visoki standardi produkcije, fenomenalni glumci, muzika koja oduzima dah i uz to malo Nemačke učinili su seriju Dark globalnim hitom i najvećim Netflixovim uspehom van engleskog govornog područja. 

Sve počinje u mestu Winden (imaginarno mesto, ne tražite ga na karti Lol). Svi se znaju, svi govore. Na prvi pogled sasvim uobičajena Zapadnonemačka provincija. Ona potpuno zavisi od nuklearne elektrane i problem se javlja kada nuklerna elektrana treba biti ugašena pod uticajem politike i zaokreta u pogledu atomske energije.

Einsteinov citat otvara seriju: „Razlika između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti je samo tvrdoglava uporna iluzija“. Ove reči kao da prate tok serije od početka do kraja. Prošlost ne samo da se ponavlja, već ona nije kompletno završena.

Stičemo utisak da autorima serije (Baran Bo Odar- i Jantje Fries) u prvom planu nije napetost i finale kao u seriji “Game of Thrones” već se više radi o pogađanju, spekulisanju, divljenju i verovanju.

Dark – Prva sezona

Deca nestaju, čuju se neobični zvukovi iz pećine u šumi nadomak Winden-a. Stanovnike obuzima strah i  panika. Govori se da će se ponoviti. Porodice se raspadaju usled rasprava, ptice padaju sa neba, ovce umiru.

Porodična drama i misterija dobija još jedan filozofski okvir, veliko pitanje univerzuma – putovanje kroz vreme.

Četiri porodice su u središtu radnje, četiri porodice u različitim vremenskim nivoima sa ukupno 75 likova. Centralna figura je mladić Jonas koji prvi putuje kroz vreme. 

Na kraju prve sezone Jonas odlazi u budućnost koja ne izgleda baš tako lepa. Naslućuje se distopična slika sveta. Sve je povezano i sve se događa sa razlogom.

Dark – druga sezona

U drugoj sezoni Jonas se nalazi u budućnosti i pokusava da nadje put u prošlost. Društvo oko Marte, Franziske i Magnusa pokušava još intenzivnije da shvati o čemu se ovde radi. Generalno likovi su aktivniji, dobijaju više informacija i shvataju širu sliku.

Filozofski aspekt vremena produbljen je još više. Vreme nije linearno. Prošlost, sadašnjost i budućnost međusobno je povezana. Pojavljuju se crne rupe i Einstein-Rosenovi mostovi. Godine 1920.,1953., 1986., i 2019 predstavljaju cikluse na po 33 godine.

Opasnost je porasla, jer se broj neuspelih pokušaja uvećava. Putuje se i u agrarnu eru 1921. i u ozračeni svet 2052.

Leto je. Nastupila je poslednja nedelja čovečanstva. Mračna sekta najavljuje finalni ciklus života u Winden-u.

Pitanje nije gde su deca, nego kada?

Dark druga sezona – Smernice za bolje razumevanje

Dark druga sezona zahteva apsolutnu pažnju gledaoca. Prve četiri epizode su konfuzne. Ako ne pazite dobro, možete lako izgubiti nit. Gotovo da se očekuje stalno vraćanje unazad, pauziranje, razmišljanje i zapisivanje. Još jednom, beleške nisu na odmet.

Za početak možete podeliti list u četiri kolone. Kahnwald, Doppler, Nielsen i Tiedemann. To su porodice sa oko 20 likova oko kojih se vrti radnja.

Smatram da je hvatanje ličnih beležaka najbolji metod, međutim ako Vam se to ne radi, za kompletno porodično stablo kliknite hier herunterladen.

Uskakanje u drugu sezonu, bez gladanja prve, može rezultirati brzim odustajanjem od serije. Iz tog razloga savetujemo da odgledate prvu sezonu pre nego što krenete na drugu. Pa čak i ako ste odgledali prvih deset epizoda ne bi bilo loše podsetiti se ukratko na youtube-u jer nas autori serije neće nimalo podsećati na prethodne događaje.

Na youtube-u možete naći dalje  kratka objašnjenja porodičnog stabla i radnje. Međutim, pazite da ne pokvarite užitak mozganja u ovoj fantastičnoj nemačkoj seriji.

Fazit

Spekuliše se da će se Dark treća sezona emitovati na Netflixu 26. juna 2020. To je dan kada u drugoj sezoni počinje apokalipsa u Winden-u a ujedno i petak kada nove serije na Netflixu startuju. Da li će se to obistiniti vreme će pokazati.

Na kraju može se reći da serija najblaže rečeno ostavlja bez daha. U ovom koktelu Ničea i Šopenhauera utkan je socijalni sistem provincije, disfunkcionalnost porodice i pitanje identiteta. Teme za koje će se zanimati i ljudi van područja Nemačke, te s pravom možemo očekivati da serija Dark postane svetski fenomen.   

Za muziku iz serije Dark možete kliknuti na:
Sezona 1
Sezona 2

Teilen sie diesen Beitrag:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Ähnliche Beiträge

0 0 Ocena
Bewerten Sie diesen Beitrag
Pretplati se
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Povratna Informacija
Pogledaj sve komentare

Zadnji Postovi

Mein und Dein - Kursevi Nemačkog Jezika
0
Mi cenimo vaše mišljenje - Ocenite članak i ostavite svoj komentarx