Dani u nedelji u nemačkom jeziku, Bogovi i planete

dani u nedelji na nemačkom

Dani u nedelji u nemačkom jeziku jedna su od prvih stvari koje se uče.

Ono što ljude najčešće interesuje kada je to u pitanju je razlika u njihovim nazivima – zašto se svi oni završavaju na ,,Tag” (der Tag – dan), naravno, osim srede (Mittwoch).

Iza njihovih naziva se zapravo kriju mnogo složenije misterije nego što se i može prepostaviti, koje počinju od samog nastanka sveta i trenutka kada je ljudsko biće shvatilo da postoji neko veći od njega.

Sada ću Vam sve to otkriti.

Montag – ponedeljak

Za sada znamo da je Tag na nemačkom dan.

Prvi deo ove reči, to jest, Mon, vodi poreklo od nordijskog boga koji se zove Mani, koji je dobio ime upravo po Mesecu (māne, danas der Mond) koji, po nordijskoj mitologiji, vuče svojim kočijama kao kaznu zbog ljubomore ostalih bogova na njegovu lepotu.

Svake noći on vuče svoju kočiju koju juri vuk po imenu Hati. Kada ga dostigne, nastane pomračenje Meseca.

Ponedeljak (māntag, danas Montag) je dobio ime po njemu jer se smatralo da ovim danom u nedelji vlada Mesec. 

Dienstag – utorak

Ovo je dan za koji je zapravo najteže prepostaviti odakle vodi poreklo.

Ono što oni koji su prešli na nivo B1 nemačkog jezika prvo pomisle je reč der Dienst (služba, usluga), povezana sa glagolom dienen (služiti). Ali to je zapravo zamka.

U srednjem veku je naziv glasio Dingesdach, što je asociralo na latinski naziv Tira, ratnika i nordijskog boga dvoboja i junačke pobede (Thingsus).

Zanimljivo je da je to bog s jednom rukom, samim tim što je jedini od bogova koji se usudio da stavi ruku blizu psa Fenrira, koji mu je i odgrizao. Ovo je zahvaljujući tome dan rata, a može biti najnesrećniji ukoliko bude trinaesti, za razliku od današnjeg verovanja u nesreću petka trinaestog.

Mittwoch – sreda

Dobro, na našu sreću, ovo je zaista jednostavno. Mittwoch znači ,,sredina nedelje” (die Mitte – sredina, die Woche – nedelja), što je rezultat novog hrišćanskog upliva.

Ali!

Njen pravi naziv ranije bio je Wodenstag, po bogu Vodanu, to jest, kako ga mi danas zovemo, Odinu, vrhovnom bogu u nordijskoj mitologiji.

Odin ima samo jedno oko koje sija kao Sunce. On je bog svega postojećeg, koji je i stvorio zemlju i Valhalu, sedište bogova i junaka. Visio je na drvetu Igdrazilu  da bi doznao tajnu runa i dao ih svom čovečanstvu da iz njih proriču budućnost.

Upravo Valpurgijska noć (pročitajte još Prvi maj, Valpurgijska noć i Majsko drvo) označava tih devet noći koje je tamo proveo. Smatra se srećnim danom i da je tada bilo najbolje započeti važne poslove. 

Donnerstag – četvrtak

Reč Donner u nemačkom jeziku znači grom. Nazvan je po bogu Toru, Odinovom sinu (kao što vidimo, idu jedan za drugim) bogu gromovniku i bogu koji upravlja vremenskim prilikama.

Obično je prikazan sa riđom kosom i bradom i noseći Mjolnir, njegov magični čekić. Smatra se razumnim bogom koji uvek daje praktična rešenja.

Na slici s početka bloga vidite Tora iz američkih stripova. Četvrtak je kod Germana bio dan kada je bilo dobro donositi velike odluke.

Freitag – petak

Kao i kod utorka, ono što mislite da ovaj dan znači zapravo nije slučaj.

Reč frei na nemačkom znači slobodno. I zaista je logično, nakon petka sledi vikend kada se odmaramo i uživamo.

Međutim, petak je nazvan po boginji Frigi, vrhovnoj boginji i Odinovoj ženi, boginji ljubavi, braka i majčinstva. Njen simbol je vreteno i ona je tkač konca života, što znači da je ova boginja znala sudbinu svih ljudi, ali po mitologiji nikada nije govorila o tome.

Friga je i stvoriteljka oblaka koje je istkala svojim vretenom. Ako se na ovaj dan rodi neka ljubav, govorilo se da će biti uspešna.

Samstag – subota

Iako čudno, subota je dan koji nije povezan sa nordijskim bogovima.

Dolazi od Sambatztag, što znači dan šabata – dan odmora.

U Nemačkoj možete videti i da se drugačije zove Sonnabend, ali ovo obično koristi starija generacija iz bivše Istočne Nemačke, jer je to stari naziv, i bukvalno znači ,,veče pred nedelju”.

Sonntag – nedelja

I nedelja, najradosniji dan kada svi volimo da se opustimo i lenčarimo.

Vodi poreklo od imenice die Sonne – Sunce, po boginji Suni, Manijevoj sestri, koji oboje vuku svoje kočije. Sunu juri vuk Skol, gde, kao i njenog brata, ukoliko je dostigne, nastane pomračenje Sunca.

Veoma je važna boginja za germanski narod zbog obilja koje Sunce pruža. Smatralo se da će ljudi rođeni na ovaj dan celog života biti srećni i da će biti rođene vođe.

Nadam se će Vam od sada dani u nedelji u nemačkom jeziku biti još zanimljiviji i da će Vam ovaj tekst pomoći da ih još bolje upamtite. 

Da li Vas je nešto sa ove liste zapanjilo?

Pišite nam u komentarima.

Bis bald!

Teilen sie diesen Beitrag:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Ähnliche Beiträge

0 0 Ocena
Bewerten Sie diesen Beitrag
Pretplati se
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Povratna Informacija
Pogledaj sve komentare

Zadnji Postovi

Mein und Dein - Kursevi Nemačkog Jezika
0
Mi cenimo vaše mišljenje - Ocenite članak i ostavite svoj komentarx
()
x