Da li si spreman za nemački jezik: Pet stvari koje moraš uzeti u obzir

Da li si spreman za nemački jezik: Pet stvari koje moraš uzeti u obzir

Nemački nije lak. Učenje jezika generalno iziskuje reorganizaciju vremena, stvaranje rutine, disciplinu i veliku motivaciju. Čim čitaš ovaj članak napravio si prvi korak. Da li si spreman za nemački jezik?

Zašto je učenje nemačkog dobra ideja

Nemački jezik ti može u mnogome pomoći u poslovnom i akademskom svetu. Pa čak i ako ne planiraš odlazak u Nemačku, poznavanje nemačkog ti može omogućiti brže napredovanje na karijernoj lestvici. Da ostavimo posao i studije po strani. Savladavanje potpuno stranog jezika pokazaće ti put pun avanture. Na njemu ćeš padati, ustajati i na kraju upoznati bolje samog sebe. Najbolje od svega je što ćeš ti sam odlučiti kako i kada ćeš ga koristiti.

Da li si spreman za nemački jezik?

Nemački jezik se ne može naučiti za deset dana, dva meseca ili šest meseci. To je trka bez završne linije, ultramaraton koji prestaje onda kada mi to želimo. Dokle si spreman da ideš?  

1) Vreme

Vreme je najbitniji faktor. Prilagođavanje dnevnim obavezama i kreiranje vremenskog prozora za nemački jezik na duži vremenski period je jedna od prvih stvari. Nisi siguran kako to da uradiš? Najbolje je posavetovati se sa ljudima koji su to već prošli ili profesore koji se time bave svaki dan. 

Postoje dva kritična perioda u danu. A to je ustajanje 15 minuta ranije od uobičajene rutine za obnavljanje i pred spavanje. Svi imamo drugačije rasporede i obaveze, međutim svi ustajemo i idemo na spavanje, tako da nema izgovora. Budi kreativan i pokušaj da uložiš vreme sa nemačkim jezikom kako bi napredovao i ispunio svoje ciljeve. 

2) Disciplina

Ne moram da kažem da puko slobodno vreme (koje obično moramo stvoriti) nije dovoljno. Disciplina je sledeća bitna stavka. Samo redovno i posvećemo učenje, najbolje svakodnevno, poboljšaće tvoje jezičke veštine. Zvuči prezahtevno? Ne brini, i ovde postoje rešenja. Na primer možeš koristiti plan učenja, potražiti grupu ili angažovati profesora. 

3) Organizacija 

Organizacija i dobar plan/podrška je pola posla. Jasna struktura, transparentnost i održiva grupa su uglavnom presudni. Nisi siguran kako da pronađeš odgovarajući sistem i podršku? I ovde imam dobre vesti. Ovde mogu lično da pomognem. Zajedno možemo pronaći metod koji ti odgovora i plan koji će te motivisati i podsticati na putu do tvojih ciljeva.

4) Motivacija

Šta god da radimo teško je bez motivacije. Ona je u početku najveća, međutim vremenom će varirati. Mora se osvestiti činjenica da mnogo bolje učimo kada smo entuzijastični i strastveni oko toga. Nađi svoju motivaciju i zapiši je. S vremena na vreme nije loše podsetiti se. Neka te greške ne demotivišu jer će ih biti na hiljade. Samo dobra psihološka priprema i menadžment grešaka je potencijal koji će tvoj nemački jezik podići na viši nivo. 

5) Zabava

Kolikogod nemački zvučao grub i na prvu loptu stran treba ga povezati sa pozitivnim emocijama. Vizualizuj šta će ti on doprineti u životu i drži se toga. Što ga bolje znaš, više ćeš ga voleti. 

Na kraju, budi hrabar i veran sebi. Samo napred!

Teilen sie diesen Beitrag:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Ähnliche Beiträge

5 6 Ocena
Bewerten Sie diesen Beitrag
Pretplati se
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Povratna Informacija
Pogledaj sve komentare

Zadnji Postovi

Mein und Dein - Kursevi Nemačkog Jezika
0
Mi cenimo vaše mišljenje - Ocenite članak i ostavite svoj komentarx