Naše virtuelno putovanje Nemačkom – Šlezvig-Holštajn

Virtuelno putovanje Nemačkom - Šlezvig Holštein - Mein und Dein

Većina onih koji uče strani jezik voli da putuje. Nekada putujemo jer naš posao to zahteva, a nekad jer volimo da istražimo nova mesta, upoznamo različite ljude i kulture i pružimo svim čulima neka nova iskustva.

Budući da trenutna situacija ipak staje na put našim putoholičarskim planovima, rešili smo da vas odvedemo na jedno virtuelno putovanje Nemačkom.

U narednim člancima na blogu imaćete priliku da upoznate jednu po jednu nemačku pokrajinu i možda baš tu nađete inspiraciju za neko od vaših narednih putovanja.

Iako smatram da je svaka od 16 nemačkih pokrajina lepa na svoj način, najpre bih želela da vas odvedem na more, u najseverniji deo Nemačke, Šlezvig-Holštajn.

Šlezvig-Holštajn

Mnogima sever i more u kombinaciji ne deluju privlačno, te tako stalno čujem rečenicu: „Kako to misliš da je nemačko more lepo, pa tamo je toliko hladno da niko ni ne želi da ode na plažu.“ Uvek se nasmejem i setim leta 2017. godine provedenog u Kilu, glavnom gradu Šlezvig-Holštajna, najlepšeg leta, sunca i divnih plaža sa sitnim peskom.

Kako biste i Vi osetili bar deo te atmosfere, krećemo na poluostrvo Jiland, okruženo Severnim i Baltičkim morem i ispresecano Kilskim kanalom. Naravno, proći ćemo pored brojnih močvara i jezera i svratićemo u najveće gradove, Kil, Libek i Flensburg.

Ljubitelji planina svoje planinarske aktivnosti mogu da ostave za neki od narednih članaka, jer je najviši vrh Šlezvig-Holštajna visok samo 168 metara.

Kao pokrajina najbliža Danskoj, ovo područje uvek je bilo razlog sukoba i svađa. Šlezvig i Holštajn ujedinili su se trajno tek za vreme dinastije Šauenburger u kasnom srednjem veku. Od 1871. godine od pruske provincije postali su deo Nemačkog carstva. Danas se pokrajina deli na 11 okruga i 4 grada (Kil, Libek, Flensburg i Nojminster).

Suočeni sa jakim dijalektima u ostalim nemačkim krajevima, ljudi iz naše zemlje uglavnom pitaju da li bi na severu lako uspeli da se sporazumeju. Zvaničan jezik jeste nemački, s tim što se u ovoj pokrajini kao dijalekat govori uglavnom niskonemački (Plattdeutsch), uz jezike manjina kao što su frizijski (Severna Frizija i ostrvo Helgoland) i danski na samom severu. Bez brige, vaši novi prijatelji razumeće i zvaničan govor (Hochdeutsch), ali budite spremni da u opuštenom razgovoru ipak čujete i reči daddeldu (Feierabend – kraj radnog dana) ili nietenbüx (Jeans – farmerice).

Severno more

        

Ako su vaša interesovanja vezana za turizam, ribolov, brodogradnju i mašinogradnju, na pravom ste mestu. Luka u Libeku povezuje Nemačku sa Skandinavijom, Finskom, Rusijom i baltičkim zemljama, a Kil je posle Rostoka najvažnija trajektna luka.

Ukoliko želite da odmorite i stopite se sa neverovatnom prirodom, krenite na ostrvo Silt. Tamo možete doživeti fenomen poznat kao Wattenmeer, kada more dvaput dnevno usled jake plime na obalu izbacuje rakove, školjke i ostale male stanovnike mora.

Veće stanovnike mora, poput kitova, nekada možete videti i sasvim blizu obale. U području oko ostrva oformljen je rezervat za kitove pliskavice, jedinu vrstu kitova u Nemačkoj. Iznajmite bicikl i vozite duž obale ili se sklonite od vetra u malu plavo-belu korpu, zaštitni znak nemačkog primorja.

Laboe

Ako biste ipak da istražite sam zaliv oko Kila, toplo vam preporučujem mestašce zvano Laboe, gde se možete popeti na kulu, zaštitni znak ovog mesta, i odatle dvogledom videti čak i obale Danske. Nekoliko puta dnevno iz mesta Laboe polazi brodić i vodi vas na suprotnu stranu zaliva, na plažu Falkenštajn, odakle nosim najlepše uspomene iz Nemačke.

Možete iznajmiti kućicu za kampovanje, buditi se s pogledom na more, gledati galebove i šetati plažom koliko god želite. Noću se na plaži mogu sresti meštani koji uživaju sedeći uz vatru ili čak sa sobom nose male baklje da bi osvetlili put.

Ukoliko volite romantiku, nemojte propustiti svetleći most u Kelenhuzenu (Kellenhusen). Ovaj most ima 31 hiljadu LED svetala i pruža vam mogućnost da „šetate po vodi“ i udaljite se od obale čak i noću (https://www.youtube.com/watch?v=08vHOXrCIg0).  Ukoliko ste avanturističkog duha, možete čak iznajmiti i korpe za spavanje na plaži, a ljubazni vlasnici ponudiće vam i doručak ili korpu za piknik.

 Ako se budete našli u Šlezvig-Holštajnu prve subote u maju, bićete deo proslave svetskog dana sendviča sa ribom (Weltfischbrötchentag). Da, dobro ste pročitali, Nemci su ovom specijalitetu posvetili čitav dan; oni se tada okupljaju, plešu na plaži i obavezno jedu sendvič sa ribom koji toliko vole, da je postao i tema jedne pesme (https://youtu.be/PMnMpIzzAxM).

 Naravno, nezaobilazni deo našeg putovanja je i grad Libek, rodni grad Tomasa i Hajnriha Mana. Njihovoj porodici je u „Kući Budenbrokovih“ (Buddenbrookhaus) posvećena jedna od dve stalne izložbe, druga je posvećena samom romanu „Budenbrokovi“. U ovoj kući ranije su živeli baba i deda Tomasa i Hajnriha, a tu je bila smeštena i knjižara „Budenbrok“ čijem je otvaranju 1922. prisustvovao i sam Tomas Man.

Lübeck Holstentor

        

Za one koji ipak vole mirnija mesta, Šlezvig-Holštajn može da ponudi i najmanji grad u Nemačkoj, Arnis, koji ima svega 365 stanovnika. Za one još mirnije tu je i najmanja nemačka samostalna opština, Videnborštel. Njoj pripada samo jedna kuća.

 Koliko puta vas je neko u šali pitao: „Da možeš u ovom trenutku da odeš na neko mesto, šta bi izabrao?“ U mom slučaju to mesto će uvek biti plaža Falkenštajn. Tu i završavamo ovo putovanje, uz šum talasa i svež povetarac. Kako bih Vam približila ove predele i atmosferu, ostavljam vam snimke najlepših nemačkih plaža (https://www.youtube.com/watch?v=hz-HV0cV_5k , https://www.youtube.com/watch?v=AirLSGYfC3Q&t=8s), a naredni put krećemo ka istoku, u Meklenburg.

Podelite ovaj post:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Slični Postovi

5 1 Ocena
Ocenite članak
Pretplati se
Obavesti me o
guest
2 Komentara
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Inline Povratna Informacija
Pogledaj sve komentare

Zadnji Postovi

učenje nemačkog_mein und dein

Učenje nemačkog jezika i motivacija

Na početku godine motivacija za učenje nemačkog je velika. Kako je održati  tokom cele godine? Ovaj članak ima zadatak da vam u tome pomogne.

Mein und Dein - Kursevi Nemačkog Jezika
2
0
Mi cenimo vaše mišljenje - Ocenite članak i ostavite svoj komentarx
()
x